09.04.2024
Телеканал NTD

Вулкан Етна, що на Сицилії, знову вивергає лаву й викидає стовпи газу та попелу

Вулкан Етна, що на Сицилії, знову вивергає лаву й викидає стовпи газу та попелу

На Сицилії знову вивергається Етна. Це найвищий активний вулкан у Європі. Активність зафіксували в південно-східному кратері...

Дата завантаження: 2024-05-09

video

На Сицилії знову вивергається Етна. Це найвищий активний вулкан у Європі. Активність зафіксували в південно-східному кратері. З нього випливають потоки лави та вириваються клуби чорного диму. Стовп попелу та газу підіймається на чотири з половиною кілометри.

Міста біля підніжжя Етни потроху засипає попелом. Однак аеропорт Катанії поки що працює.

Вулкан стоїть на східному узбережжі Сицилії. Його висота постійно змінюється через виверження. Два роки тому вона досягла рекордного рівня — 3357 метрів. Етна охоплює територію в 1190 квадратних кілометрів. Це найбільший активний вулкан Італії. Він у два з половиною рази більший ніж Везувій.

Етна має кілька сотень бічних кратерів. Приблизно раз на три місяці з якогось вивергається лава.

Водночас схили вулкана густо заселені, бо ґрунт тут дуже родючий. Лава та попіл насичують його мікроелементами та мінералами.

Місцеві жителі називають Етну «дружнім вулканом», уважаючи його безпечним. Однак вулканологи вже змінюють свою думку. Вони кажуть, що поведінка Етни стає дедалі підозрілішою і характер вивержень змінюється від спокійного до вибухового.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вулкан Етна, що на Сицилії, знову вивергає лаву й викидає стовпи газу та попелуНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиНирки — у центрі нової кризи в НепаліБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: