06.05.2024
Телеканал NTD

Вірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сіл

Вірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сіл

Вірмени протестують проти узгодженого двома країнами передання Азербайджану чотирьох сіл. Жителі Тавуської області, що на північному..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

Вірмени протестують проти узгодженого двома країнами передання Азербайджану чотирьох сіл.

Жителі Тавуської області, що на північному сході Вірменії, у різних районах перекрили міждержавну трасу Воскепар–Ноемберян. Автомагістраль сполучає Єреван і Тбілісі.

Люди виступають проти угоди між Вірменією та Азербайджаном про делімітацію кордону, про яку 19 квітня оголосило МЗС Вірменії.

[Гарік Данелян, член Національної асамблеї Вірменії]:

«Вимога людей — відмовитися від цього незаконного процесу. Цей процес можна провести за однієї умови: коли за нього виступить народ. Для цього його треба винести на референдум. Питання зміни кордонів слід винести на референдум. Не одна людина вирішує, що робити».

Азербайджан та Вірменія заявили, що передання — важлива віха на шляху до мирної угоди після двох війн. Як заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, у цьому процесі його країна знизить ризики, пов’язані з делімітацією кордонів та безпекою.

Він також зазначив, що фактично Азербайджан дістає контроль лише над двома з половиною селами, бо решта території вже була під управлінням Баку.

Азербайджанськими стануть села Баганіс Айрум, Ашаги-Аскіпара, Хейрімлі та Кизил-Гаджили. Їх вірменська армія зайняла в 1991–92 роках.

У цьому районі вперше буде демарковано державний кордон. На лінії зіткнення служитимуть не військовики, а прикордонники.

[Елена, місцева жителька]:

«Якщо хтось хоче приїхати сюди жити, нехай приїжджає та живе. Але не тюрки. Тут не має бути тюрків».

Варто зазначити, що ці села здебільшого занедбані. Однак вони мають стратегічне значення, бо розташовані неподалік головної автомагістралі Вірменії, яка веде до кордону з Грузією. Це основний торговий шлях країни. Також у цьому районі проходить трубопровід, яким країна отримує газ із Росії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Тисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протесту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: