28.07.2024
Телеканал NTD

Багатотисячний протест у Мадриді закінчився сутичкою з поліцією

Багатотисячний протест у Мадриді закінчився сутичкою з поліцією

Сутичками з поліцією закінчився багатотисячний протест у Мадриді. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Деяких людей затримали. Протест..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Сутичками з поліцією закінчився багатотисячний протест у Мадриді. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Деяких людей затримали.

Протест проходив біля штаб-квартири іспанських соціалістів. Раніше цього дня в парламенті почалися дебати, на яких Педро Санчес заявив про намір знову обійняти посаду прем’єр-міністра й закликав депутатів підтримати його кандидатуру.

Наразі Санчес виконує обов’язки голови уряду. Для перемоги на голосуванні йому необхідно сформувати більшість у парламенті. Для цього він заручився підтримкою кількох дрібних партій, зокрема сепаратистської політичної сили «Разом за Каталонію».

Санчес в обмін на сім голосів каталонських депутатів пообіцяв амністувати засуджених сепаратистів, які у 2017 році намагалися проголосити незалежність автономного регіону. І це тоді як раніше офіційна позиція Санчеса була прямо протилежною.

Обурені такими планами іспанці виходять на протест уже в 13-те. Їх підтримують опозиційні партії.

[Сантьяго Абаскаль, лідер партії «Голос»]:

«Іспанський уряд нападає на конституцію та розподіл влади. З іншого боку, це державний переворот. Соціалісти роблять це всупереч усім судовим рішенням, усупереч одностайній думці судової влади, Верховного суду й навіть усупереч власним попереднім заявам. Це немислимо та нечувано для Європи».

Протестувальники називають Санчеса зрадником і кажуть, що почуваються обдуреними.

[протестувальник]:

«Лідер соціалістів не збирається ні від чого відмовлятися. Він формується як диктатор. Боліваріанець (що діє) у боліваріанському стилі».

[протестувальниця]:

«Я прошу поважати іспанських громадян, поважати наші права та конституцію Іспанії. Ми прийшли вимагати дотримання наших прав».

У липні в Іспанії відбулися парламентські вибори, на яких перемогла «Народна партія». Однак її лідер не набрав достатньо голосів, щоб обійняти посаду прем’єр-міністра.

Після цього король Іспанії доручив Санчесу сформувати уряд. Якщо чергове голосування теж провалиться, то обидві палати парламенту буде розпущено й пройдуть нові загальні вибори.
Коротке посилання на цю сторінку:

Багатотисячний протест у Мадриді закінчився сутичкою з поліцієюЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: