09.01.2024
Телеканал NTD

Ісландському містові загрожує виверження вулкана

Ісландському містові загрожує виверження вулкана

Поліція перекрила дороги до ісландського міста Гріндавік. 13 листопада в цьому районі півострова Рейк'янес було зафіксовано..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Поліція перекрила дороги до ісландського міста Гріндавік. 13 листопада в цьому районі півострова Рейк’янес було зафіксовано 900 підземних поштовхів, а за останні кілька тижнів їх було десятки тисяч. По дорогах подекуди пішли тріщини. Півострів живе, чекаючи виверження вулкана.

Минулих вихідних із Гріндавіка евакуювали всіх жителів — 3800 осіб. Це місто зараз як на пороховій бочці. Під ним на глибині менше ніж кілометр протікає річка з магми, яка може вирватися на поверхню. Гріндавік уже порізаний великими тріщинами. Деякі будівлі пошкоджено.

[Метью Джеймс Робертс, метеоролог]:

«Ця ситуація непокоїть, бо сейсмічна активність спостерігається поблизу населеного пункту й біля такої інфраструктури, як геотермальна електростанція та велика курортна зона».

Фахівці поки що не можуть сказати, чи буде виверження. На їхню думку, є три можливі сценарії.

[Метью Джеймс Робертс, метеоролог]:

«Можливо, річка магми, попри велику довжину та об’єм, просто залишиться у верхній корі, трохи нижче від поверхні землі. У цьому випадку магма повільно остигатиме, а потім затвердіє. Це довгий процес, а значить, упродовж багатьох тижнів буде невизначеність, оскільки загроза виверження триватиме».

Також є імовірність, що виверження в Гріндавіку станеться найближчим часом. Не виключають можливості того, що воно відбудеться не в місті, а під водою — в Атлантичному океані.

Ісландія — найбільший вулканічний острів планети. Він розташований на гребені Серединно-Атлантичного хребта, уздовж якого розходяться Північно-Американська та Євразійська літосферні плити. Тут періодично відбуваються виверження. Здебільшого вони тріщинного типу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ісландському містові загрожує виверження вулкана19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіНа Канарських островах протестують проти масового туризмуАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЯк угорці повертаються до сільського життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: