08.04.2024
Телеканал NTD

Виставка історії М’янми відкрилася в Британському музеї Лондона

Виставка історії М'янми відкрилася в Британському музеї Лондона

Безтурботний образ Будди. Цю золоту статую виготовили в М'янмі наприкінці XVIII – на початку XIX століття...

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Безтурботний образ Будди. Цю золоту статую виготовили в М’янмі наприкінці XVIII – на початку XIX століття.

Вона стала одним з експонатів виставки під назвою «Бірма та М’янма». Це перша велика експозиція у Великій Британії, яка розкриває історію цієї країни тривалістю понад 1500 років.

Це й бірманські королівства, які були торговим центром Південно-Східної Азії, і британське колоніальне панування, громадянська війна і військова диктатура.

[Александра Грін, куратор виставки]:

«Ми розглядаємо історію М’янми, починаючи приблизно з 500 року й до наших днів. Тож вона дуже тривала. Відкрити експозицію спонукало те, що країна була для британців важливою колонією ще в XIX та на початку XX століття. Але зараз дуже мало хто з нею добре обізнаний».

На експозиції чимало золота. Цей лист вигравіювано на золотому аркуші й інкрустовано рубінами.

[Александра Грін, куратор виставки]:

«Ми починаємо виставку з фантастичного об’єкта ЮНЕСКО “Пам’ять світу”. Це золотий документ із 24 бірманськими рубінами, який надіслав король Алаунпая. Тоді він тільки-но заснував дуже могутню династію Конбаун. Листа надіслав королю Георгу II до Великої Британії, у якому представився і яким намагався встановити дипломатичні відносини між імперією Конбаун і британською».

Британський монарх не відповів на листа, чим завдав великої образи.

Бірма складалася з впливових королівств, які розвивали зв’язки з Таїландом, Китаєм, Шрі-Ланкою, Близьким Сходом та Європою.

Від срібних келихів і скриньок до пишно оздобленої посудини для підношень, покритої сусальним золотом, — дорогоцінні речі з М’янми можна побачити на кожному стелажі.

Виставка демонструє понад 130 експонатів. Деякі взято з власної колекції Британського музею, приміром дерев’яну статую бога Шиви, що верхи на бику.

Інші позичили в інших музеїв. Наприклад, різьблене крісло зі слонової кістки приїхало зі Світового музею в Ліверпулі.

Є розділ, присвячений сучасній М’янмі. Він розповідає про порушення прав людини, зокрема переслідування меншини рохінджа, а також про військову диктатуру, яка відновилася у 2021 році після нетривалого періоду демократичного правління.

Виставка триватиме до лютого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставка історії М’янми відкрилася в Британському музеї ЛондонаДизайнер переробляє політичні банери на сумки-шопериЯкі подарунки підготували для учасників G7 в ІталіїАлжир відновлює визначні пам’ятки, щоб привабити ще більше туристівComic-Con у Сан-Дієго повернувся після пандемії та страйку в ГоллівудіПрогулянки Сеною на невеликому човні дедалі частіше обирають туристи в ПарижіКубинський склодув-самоук перетворює відходи скла на твори мистецтва«Він крутий»: Трамп прибув на з’їзд своєї партії з пов’язкою на вусіОманський регіон Дофар — рай для шанувальників руїн та історіїКолекцію особистих речей Вів’єн Вествуд продадуть на аукціоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: