19.07.2024
Телеканал NTD

Що випікають мексиканці до Дня мертвих

Що випікають мексиканці до Дня мертвих

Ця рум'яна булочка, щедро посипана цукром, могла б стати чудовим доповненням до сніданку. Але її призначення..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Ця рум’яна булочка, щедро посипана цукром, могла б стати чудовим доповненням до сніданку. Але її призначення — прикрасити вівтар. Називається вона «пан де муерто» — хліб мертвих. Печуть такий у Мексиці до дня, присвяченого померлим.

Рецепт простий: борошно, яйця, молоко, дріжджі, олія та цукор. Але прикрашають такі булочки смужками тіста у вигляді людських кісток та маленькою кулькою, що символізує череп.

[Хосуе Мартінес, шеф-кухар]:

«Багато хто каже, що мексиканці сміються над смертю. Але це не так. Ми знаємо, що смерть є частиною життя».

Багато хто вважає, що хліб мертвих пекли ще індіанці в доіспанські часи.

[Хосуе Мартінес, шеф-кухар]:

«Вони готували щось дуже схоже на хліб, але воно не було із пшениці чи кукурудзяного борошна. Індіанці називали його “цоалі”. Це тісто робили з амарантової крупи, крові принесених у жертву людей та меду агави. Гадаю, рецепт змінився після приходу іспанців та появи в Мексиці пшениці».

За іспанців у хліб мертвих почали додавати есенцію ванілі чи апельсина.

[Хосе Пінья, працівник пекарні]:

«У нас тісто таке саме, як 60–70 років тому. Його особливість в ароматі квітів апельсина. Ми, мексиканці, уважаємо цю есенцію ароматом мертвих. Кожна булочка — це вшанування традиції».

День мертвих у Мексиці відзначають 1 та 2 листопада. Уважають, що в ці дні душі відвідують рідний дім.

[Крістіна Родрігес, покупниця]:

«Ми, мексиканці, маємо традицію — робити підношення тим, кого з нами немає, тобто померлим. Ми знаємо, що вони — у кращому місці. І ця традиція допомагає встановити з ними зв’язок».

Свято може тривати й тиждень. Цими днями проходять карнавали та інші заходи. 20 років тому давню традицію внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Що випікають мексиканці до Дня мертвихОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимПрогулянка найромантичнішим садом світуMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні формиУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канату

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: