Ця рум’яна булочка, щедро посипана цукром, могла б стати чудовим доповненням до сніданку. Але її призначення — прикрасити вівтар. Називається вона «пан де муерто» — хліб мертвих. Печуть такий у Мексиці до дня, присвяченого померлим.
Рецепт простий: борошно, яйця, молоко, дріжджі, олія та цукор. Але прикрашають такі булочки смужками тіста у вигляді людських кісток та маленькою кулькою, що символізує череп.
[Хосуе Мартінес, шеф-кухар]:
«Багато хто каже, що мексиканці сміються над смертю. Але це не так. Ми знаємо, що смерть є частиною життя».
Багато хто вважає, що хліб мертвих пекли ще індіанці в доіспанські часи.
[Хосуе Мартінес, шеф-кухар]:
«Вони готували щось дуже схоже на хліб, але воно не було із пшениці чи кукурудзяного борошна. Індіанці називали його “цоалі”. Це тісто робили з амарантової крупи, крові принесених у жертву людей та меду агави. Гадаю, рецепт змінився після приходу іспанців та появи в Мексиці пшениці».
За іспанців у хліб мертвих почали додавати есенцію ванілі чи апельсина.
[Хосе Пінья, працівник пекарні]:
«У нас тісто таке саме, як 60–70 років тому. Його особливість в ароматі квітів апельсина. Ми, мексиканці, уважаємо цю есенцію ароматом мертвих. Кожна булочка — це вшанування традиції».
День мертвих у Мексиці відзначають 1 та 2 листопада. Уважають, що в ці дні душі відвідують рідний дім.
[Крістіна Родрігес, покупниця]:
«Ми, мексиканці, маємо традицію — робити підношення тим, кого з нами немає, тобто померлим. Ми знаємо, що вони — у кращому місці. І ця традиція допомагає встановити з ними зв’язок».
Свято може тривати й тиждень. Цими днями проходять карнавали та інші заходи. 20 років тому давню традицію внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку: