27.07.2024
Телеканал NTD

Неможливу геометрію Ешера показали на виставці в Римі

Неможливу геометрію Ешера показали на виставці в Римі

Цей образний і парадоксальний світ створив нідерландський художник-графік Мауріц Корнеліс Ешер. У ньому поєднуються мистецтво, математика,..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Цей образний і парадоксальний світ створив нідерландський художник-графік Мауріц Корнеліс Ешер. У ньому поєднуються мистецтво, математика, фізика та дизайн. Коло 300 робіт, серед яких і найвідоміші твори Ешера, показали на виставці в Римі.

Експозиція працює в Палаццо Бонапарте. Її присвятили сторіччю першого візиту нідерландського художника до італійської столиці в 1923 році.

Італійський пейзаж багато років був головним джерелом натхнення для літографій та гравюр Ешера.

[Федеріко Джудісандреа, куратор виставки]:

«Ешер відомий своїми просторовими феноменами. Ми всі знаємо його неможливі конструкції, на які дивишся й кажеш: “Неможливо, щоб вода завжди текла в одному й тому ж напрямку або щоб, підіймаючись сходами, ви завжди приходили в одну й ту ж точку”».

У своїй творчості Ешер перейшов від пейзажного живопису до так званих «внутрішніх бачень», як любив називати їх митець.

Частина його робіт є картинами в стилі мавританської мозаїки, на яких один візерунок, що складається з комах, птахів, риб чи рептилій, переходить в інший. Такий стиль він назвав «метаморфозою».

У його фантастичному світі ящірка може поступово стати чарункою вулика, а риба може перетворитися на птаха, яка, своєю чергою, перетворюється на куб, а потім на дах.

Поступово Ешер почав дедалі більше поєднувати своє мистецтво з математичними, фізичними й геометричними формами.

[Федеріко Джудісандреа, куратор виставки]:

«Він наблизив мистецтво до науки, об’єднавши ці два світи. Він казав: “Художники вважають мене математиком, а математики — художником”».

Він тісно співпрацював із математиками та іншими вченими, що стало величезним джерелом натхнення для його досліджень неможливих структур, оптичних ілюзій та уявлень про нескінченність.

Виставка триватиме до 1 квітня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Неможливу геометрію Ешера показали на виставці в РиміОнігірі — душа японської кухніДва неопубліковані тексти пісень Боба Ділана виставлять на торги в Нью-ЙоркуВиставка забутих жінок-художниць проходить у ЛондоніВпливовій жінці-вікінгу присвятили виставку в ДаніїРідкісний діамант і годинник у корпусі із сапфіру виставлять на аукціон у Нью-ЙоркуЗахопливі перегони на човнах-драконах влаштували в ГонконгуЯкі подарунки підготували для учасників G7 в ІталіїДитинча рідкісного деревного кенгуру дебютує в зоопарку в Нью-ЙоркуСекрет розкрито: як туристи роблять фото в Ріо, на якому вони неначе висять над урвищем

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: