17.12.2024
Телеканал NTD

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитів

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитів

Без металоконструкцій і бетону зводять цю багатоповерхівку в австралійському місті Лонсестон. Замість звичних матеріалів використовують дерево-полімерні..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Без металоконструкцій і бетону зводять цю багатоповерхівку в австралійському місті Лонсестон. Замість звичних матеріалів використовують дерево-полімерні композити, або коротко ДПК. На будівництво піде 19 мільйонів доларів.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Я дуже пишаюся цим будинком, його екологічністю та спеціалізованим способом будівництва. Він має чудовий вигляд».

Штучну деревину роблять зі стружки евкаліптових дерев та мономерів — низькомолекулярних речовин. Виходить матеріал такий же міцний, як бетон чи сталь.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Ми використовуємо деревину, призначену для виробництва стружки. Раніше її відправляли до Китаю, де з неї робили папір».

Дослідники з Університету Тасманії десятиліттями вивчали властивості штучної деревини.

[Луїза Волліс, працівниця Університету Тасманії]:

«Ми пройшли період вивчення й перевіряння концепції, а тепер близькі до того, щоб створити конкуренцію на ринку».

ДПК на третину дорожчі за бетон чи сталь. Зате будівництво йде швидше.

[Маркус Перкінс, директор будівельної компанії]:

«Швидкість будівництва нас дуже здивувала. Ми звели п’ять поверхів із дерево-полімерних композитів за три місяці. Будівництво з бетону й сталі тривало б удвічі довше».

Дошки з дерево-полімерних композитів не гниють, не пліснявіють, не деформуються й не тріскаються. Вони екологічні, бо якісні полімери не пахнуть і не виділяють шкідливих летких речовин. Водночас такий матеріал не підтримує горіння. ДПК-дошками облицьовують вологі приміщення, а також із них будують тераси, причали та інші споруди.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитівУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЗ олії — біопальне: новий завод у Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: