27.11.2024
Телеканал NTD

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитів

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитів

Без металоконструкцій і бетону зводять цю багатоповерхівку в австралійському місті Лонсестон. Замість звичних матеріалів використовують дерево-полімерні..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Без металоконструкцій і бетону зводять цю багатоповерхівку в австралійському місті Лонсестон. Замість звичних матеріалів використовують дерево-полімерні композити, або коротко ДПК. На будівництво піде 19 мільйонів доларів.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Я дуже пишаюся цим будинком, його екологічністю та спеціалізованим способом будівництва. Він має чудовий вигляд».

Штучну деревину роблять зі стружки евкаліптових дерев та мономерів — низькомолекулярних речовин. Виходить матеріал такий же міцний, як бетон чи сталь.

[Майкл Лі, працівник компанії ― розробника будівельних інновацій]:

«Ми використовуємо деревину, призначену для виробництва стружки. Раніше її відправляли до Китаю, де з неї робили папір».

Дослідники з Університету Тасманії десятиліттями вивчали властивості штучної деревини.

[Луїза Волліс, працівниця Університету Тасманії]:

«Ми пройшли період вивчення й перевіряння концепції, а тепер близькі до того, щоб створити конкуренцію на ринку».

ДПК на третину дорожчі за бетон чи сталь. Зате будівництво йде швидше.

[Маркус Перкінс, директор будівельної компанії]:

«Швидкість будівництва нас дуже здивувала. Ми звели п’ять поверхів із дерево-полімерних композитів за три місяці. Будівництво з бетону й сталі тривало б удвічі довше».

Дошки з дерево-полімерних композитів не гниють, не пліснявіють, не деформуються й не тріскаються. Вони екологічні, бо якісні полімери не пахнуть і не виділяють шкідливих летких речовин. Водночас такий матеріал не підтримує горіння. ДПК-дошками облицьовують вологі приміщення, а також із них будують тераси, причали та інші споруди.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Австралії будують багатоповерхівку з дерево-полімерних композитівНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріПрадавнього родича коали завбільшки з білого носорога досліджують в АвстраліїКенійський стартап виготовляє 3D-друковані протезиІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеЦілющі клітини організму зможуть лікувати аутоімунні захворюванняЦілий «ліс метеликів» із Танзанії оселився в тропічній оранжереї в ІталіїНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніНові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космосЯк вітаються слони

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: