18.09.2024
Телеканал NTD

Перуанські вчені спостерігають за виверженням вулкана Убінас зблизька

Перуанські вчені спостерігають за виверженням вулкана Убінас зблизька

Перуанські вчені вирішили взяти під безпосередній нагляд вулкан Убінас. За останній тиждень він тричі викидав величезні..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Перуанські вчені вирішили взяти під безпосередній нагляд вулкан Убінас. За останній тиждень він тричі викидав величезні стовпи попелу та газу. Їхня висота досягала п’яти з половиною кілометрів.

Перебувати поблизу жерла небезпечно, але члени експедиції враховують поведінку Убінаса та напрям вітру.

[Хоель Кікана, провідник]:
«Попіл переміщається на південь чи південний захід. Тому щоб не дихати попелом, ми перейшли на протилежний бік».

Убінас – найактивніший вулкан у Перу. Місяць тому він почав вивергатися. Спочатку стовпи попелу та газу піднімалися на висоту до двох з половиною кілометрів. Тепер Убінас став агресивнішим.

Біля підніжжя вулкана багато сіл. У них мешкає близко 2000 осіб. У цьому районі оголосили помаранчевий рівень небезпеки, а також на два місяці ввели режим НС. Людей поки що не евакуюють. Усе залежить від подальшої поведінки Убінаса.

[Рохер Мачака, сейсмолог]:
«(Ми) відстежуємо масштаб викинутого вулканом попелу, а не вимірюємо сферу його розсіювання. Він потрапляє до атмосфери й розсіюється не відразу, а поступово. Але великі частки падають поряд із вулканом».

Учені вважають, що внаслідок останніх трьох викидів попіл розвіявся на відстань не менше ніж десять кілометрів від вулкана.

Зараз влада готує тимчасовий притулок у Сірауайї. У разі небезпеки на допомогу людям прийдуть військовики. Вони вже прибули до Убінаса.

На півдні Перу розташовані понад десять вулканів, що діють. Андська країна входить у так зване тихоокеанське вулканічне вогняне кільце, де виверження та землетруси бувають досить часто.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перуанські вчені спостерігають за виверженням вулкана Убінас зблизькаНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLED«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиЯк вітаються слониДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити ліси

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: