18.11.2024
Телеканал NTD

Як «плащ-невидимка» метелика допоможе людям зберегти здоров’я

Як «плащ-невидимка» метелика допоможе людям зберегти здоров'я

50 мільйонів років кажани полюють на комах, а ті мають засоби захисту. Наприклад, у деяких є..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

50 мільйонів років кажани полюють на комах, а ті мають засоби захисту. Наприклад, у деяких є вуха, що допомагає вчасно сховатися. Але найуспішнішими в цій битві «технологій», схоже, стали метелики-шовкопряди. У їхньому арсеналі є «плащ-невидимка».

[Марк Голдерієд, професор сенсорної біології]:
«У метеликів на крилах є фантастичний звукопоглинач, який має акустичні властивості, які набагато ефективніші за наші сучасні акустичні матеріали».

«Плащ-невидимка» діє так: кажан випромінює ультразвуковий сигнал, а крила метелика його поглинають. Як наслідок, він стає майже невидимим для хижака. Це відкриття зробили вчені Бристольського університету. Вони вже сім років вивчають будову крил шовкопрядів. Для цього створили 3D-модель з високою роздільною здатністю. А допоміг їм синхротрон Diamond – прискорювальний комплекс у графстві Оксфордшир.

[Марк Голдерієд, професор сенсорної біології]:
«Ці поглиначі шуму на крилах завтовшки всього 0,1 міліметра. Вони складаються з крихітних структур, лусочок. Це дрібний пилок, який обсипається, якщо торкнутися до метелика».

Дослідники хочуть використати складну структуру «плаща-невидимки», щоб створити звукопоглинальні панелі. Ними можна буде обшивати стіни будівлі, щоб усередині стало тихіше.

[Марк Голдерієд, професор сенсорної біології]:
«Ми намагаємося перетворити цей природний звукопоглинач з його фантастичними здібностями на те, що можна використовувати в діапазоні частот людського слуху».

Шумове забруднення стало серйозною проблемою сучасного світу. Через нього люди страждають від безсоння та серцево-судинних захворювань.

Учені сподіваються, що їх звукопоглинальні панелі вже за рік чи два з’являться на ринку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як «плащ-невидимка» метелика допоможе людям зберегти здоров’яУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: