18.07.2024
Телеканал NTD

Знахідка в стародавньому місті майя відкриває нові таємниці

Знахідка в стародавньому місті майя відкриває нові таємниці

Ці керамічні таблички є новою унікальною знахідкою в археологічному комплексі Ель-Мірадор на півночі Гватемали. На думку..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Ці керамічні таблички є новою унікальною знахідкою в археологічному комплексі Ель-Мірадор на півночі Гватемали. На думку вчених, вироби вказують на зв’язок між двома найдавнішими культурами – цивілізаціями ольмеків та майя.

Таблички, створено в середньопізній період передкласичної епохи Мезоамерики, який тривав приблизно з 1000 по 350 рік до нашої ери.

[Річард Гансен, археолог]:
«Перші жителі низовин спостерігали за ольмеками, а ольмеки також знали про майя. Між ними була певна конкуренція.

Ель-Мірадор – найбільша метрополія майя. Перші споруди тут з’явилися понад 2500 років тому.

[Карлос Моралес Агілар, археолог]:

«У 300 році до нашої ери майя в Ель-Мірадорі досягли піку розквіту. Вони вже мали досить складне міське планування і створили систему життєзабезпечення для багатьох людей».

Ель-Мірадор займає площу 132 квадратних кілометри. На його території вже розкопали рештки 400 поселень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знахідка в стародавньому місті майя відкриває нові таємниціВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: