18.07.2024
Телеканал NTD

Затонулий фінікійський човен віком 2500 років піднімуть на поверхню

Затонулий фінікійський човен віком 2500 років піднімуть на поверхню

Цьому судну 2500 років. Його вважають археологічною перлиною. Восьмиметровий човен збудували фінікійці. Нині його планують підняти..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Цьому судну 2500 років. Його вважають археологічною перлиною. Восьмиметровий човен збудували фінікійці. Нині його планують підняти на поверхню. Поки що він лежить у Середземному морі майже на двометровій глибині.

Начебто не глибоко, але операція буде дуже складною. Іспанські археологи провели 560 годин під водою, складаючи докладну схему затонулого судна. Вони змалювали кожну тріщину на дошках. Це допоможе зрозуміти, як витягти човен з дна моря, не пошкодивши його.

Сотні років судно було поховане під піском. Сучасне будівництво на узбережжі змінило підводні течії. Човен оголився. Його знайшли 30 років тому за 60 метрів від берега Масаррона в провінції Мурсія. На честь міста човен назвали «Масаррон II».

[Карлос де Хуан, археолог]:
«Човен дуже вразливий. Приблизно раз на 70 років у нас буває сильний шторм. Це, звичайно, відбувається не щороку, але все одно ми можемо втратити судно. Затонулий човен може загинути».

Раніше навколо судна збудували залізну конструкцію. Усередині поклали мішки з піском, щоб захистити знахідку від руйнування. Але споруда йде в пісок швидше, ніж сам човен. Тому її довелося частково розібрати, щоб вона не розчавила судно.

Експерти вважають, що треба спробувати витягти човен частинами, а потім зібрати його на березі. План порятунку реліквії розкриють трохи згодом. Можливо, вже наступного літа човен піднімуть на поверхню.

Учені припускають, що судно збудували в 580 році до нашої ери. На ньому возили свинець із Піренейського півострова.

У давнину фінікійці освоїли майже все узбережжя Середземного моря. Вони розвинули морську торгівлю. Також здійснювали далекі експедиції. Існує теорія, що Америку відкрили фінікійці в першому тисячолітті до нашої ери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Затонулий фінікійський човен віком 2500 років піднімуть на поверхнюБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органАртефакти з «Британських Помпеїв» показали на виставці в АнгліїІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: