20.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 28 квітня)

Огляд світових подій (з 23 по 28 квітня)

1. Тисячі суданців тікають до Чаду, рятуючись від бойових дій Тисячі людей тікають Судан ― Чад..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

1. Тисячі суданців тікають до Чаду, рятуючись від бойових дій

Тисячі людей тікають
Судан ― Чад

Тисячі суданців утекли до сусідньої країни Чад, щоб урятуватися від бойових дій у їхній країні між армією та арабськими ополченцями.

У цьому імпровізованому таборі — сотні людей. Загалом, за даними ООН, коло 20 тисяч біженців уже втекло від боїв. Й оскільки боротьба за владу триває, вимушених переселенців буде більше.

Багато хто не знає, де їхні родичі.

[Дескі Абдулає Бедім, біженка із Судану]:
«До нас прийшли озброєні люди й сказали забиратися, доки ми не попали під перехресний вогонь. Ми поспіхом поїхали на ослі сюди. Я розлучилася зі своїми сімома дітьми й не можу їх знайти. Ми бачили, як арабські ополченці вбивали батьків, які нічого не зробили. Не розуміємо, чому ми стали жертвами безпричинного варварства».

Більшість людей лишається просто неба. Деякі споруджують укриття з гілок, палиць та обрізків тканини.

[Сура Харун Фараджаллах, біженка із Судану]:
«Ми із сім’єю втекли із села Тибелті, що в Судані, бо арабські ополченці почали нападати на наші громади. Ми мусили прийти сюди, щоб урятуватися. Тепер ми в безпеці, але без їжі та води. Тут до того ж негода, а в нас немає укриття».

Насильство в Судані спалахнуло 15 квітня, коли добре озброєні Сили швидкого реагування спробували здійснити державний переворот. Тепер їм протистоїть урядова армія.

Як наслідок, вулиці столиці Хартума та її околиці перетворилися на поле бою.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців очікує, що за найгіршого сценарію розвитку подій до Чаду із Судану втече ще 100 тисяч осіб.

Хвиля прибулих тисне на країну, яка вже прийняла 400 тисяч суданців, які втекли від попередніх конфліктів.

2. Напередодні Дня незалежності в Ізраїлі знову пройшли масштабні протести

Протести напередодні Дня незалежності
Тель-Авів, Ізраїль

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Тель-Авіва напередодні Дня незалежності країни. Але замість того, щоб святкувати, вони знову протестують проти судової реформи.

Ізраїль відзначає 75-річчя незалежності в неспокійних умовах. Протистояння через урядовий законопроєкт призвело до соціального розколу — одного з найглибших із дня заснування країни у 1948 році.

[протестувальник]:
«Можливо це останній День незалежності, яким ми його знаємо. Наступного року все може повністю змінитися. Можливо, з’являться інші правила чи обмеження».

Сотні тисяч ізраїльтян виходять на протест із початку року, відколи уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу запропонував реформувати судову систему. Критики законопроєкту стверджують, що він може підірвати демократичні підвалини країни.

[протестувальниця]:
«Передусім я борюся за ту частину демократії, яка в нас тут діє і яка, як і раніше, дуже важлива».

Водночас уряд та прихильники реформи заявляють, що зміни необхідні, щоби приборкати надмірно ліберальний Верховний суд, який агресивно втручається в роботу парламенту та виконавчої влади.

За словами прем’єр-міністра, у країні виникло антидемократичне становище, оскільки невиборна колегія суддів може обмежувати дії парламенту, обраного народом. Новий закон має відновити баланс між гілками влади.

Наприкінці березня прем’єр на місяць призупинив процес, пов’язаний із судовою реформою, щоб досягти компромісу з її противниками. Проте люди й далі протестують і вимагають повністю скасувати законопроєкт. У Тель-Авіві планують провести ще одну демонстрацію 29 квітня. Це буде вже 17-та протестна субота з початку року.

3. Джо Байден піде на наступні вибори, попри поважний вік

Байден хоче переобратися
США

Президент США Джо Байден уже готується до боротьби за переобрання. 80-річний лідер оголосив, що братиме участь у президентських перегонах 2024 року. Утім, багатьох, навіть його однопартійців, непокоїть його вік.

[Вільям Говел, політолог]:
«На мить його можливого переобрання йому буде 82 роки. І якщо він прослужить другий термін повністю, то йому буде ближче до 90-та, а не до 80-ти. Це викликає багато побоювань — гадаю, виправданих побоювань — щодо його здатності виконувати всі обов’язки в адміністрації, щодо його здоров’я та спроможності завершити другий термін».

Байден давно відомий своїми хибами під час публічних виступів. Але останнім часом увага перемикнулася на його невпевнену ходу, запинки та звичку відхилятися від сценарію під час виступів наживо.

Багато опонентів кажуть, що він надто старий для цієї роботи.

[Стівен Остад, дослідник процесів старіння]:
«Є деякі речі, які не можна ігнорувати, бо навіть якщо людина дуже здорова, коли вона старіє, то її здоров’я може погіршитися дуже швидко».

Перед виборами 2020 року Байден провів більшу частину своєї кампанії із підвалу свого дому. Він уникав скупчення людей, щоб не підхопити коронавірус.

[Лорі Кокс Хан, політолог]:
«Він не вів передвиборчої кампанії, як це зробив би звичайний кандидат. І тому зараз, у 80 років, гадаю, вік стане важливим чинником того, чи зможе він встигати за темпами, на які виборці чекають від кандидатів».

Від республіканців головним кандидатом залишається Дональд Трамп. Він молодший — нині йому 76.

4. В Україні відзначили річницю аварії на Чорнобильській АЕС

Річниця аварії на ЧАЕС
Славутич, Україна

У середу, 26 квітня, виповнилось 37 років із дня аварії на Чорнобильській АЕС — найстрашнішої атомної катастрофи у світі, яка призвела до радіаційного забруднення великої частини Східної Європи.

У місті енергетиків Славутичі вшанували пам’ять ліквідаторів аварії. Учасники заходу поклали квіти та вінки до пам’ятника героям Чорнобиля.

Серед них був і міністр захисту довкілля України Руслан Стрілець.

[Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля України]:
«Найперше я хочу закликати всіх нас вшанувати пам’ять тих героїв, які віддали своє життя; тих, хто зробив усе для того, щоб ця страшна катастрофа, яка сталася в 1986 році, уже ніколи не повторилася».

Міністр вручив нагороди працівникам Чорнобильської АЕС і згадав тих, хто тижнями залишався на станції, коли вона рік тому була під контролем російських окупантів.

[Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля України]:
«Ми повинні пам’ятати й ми повинні зробити сьогодні максимум для того, щоб зона відчуження стала зоною відновлення. <…> Сьогодні під час повномасштабного вторгнення, повномасштабної війни вкрай важливо пам’ятати тих людей, які 35 днів провели під окупацією рашизму на цій території».

Також напередодні в Славутичі колишні працівники Чорнобильської АЕС провели вечір зі свічками.

[Сергій Акулінін, колишній працівник ЧАЕС]:
«У нас є традиція: кожної ночі (проти 26 квітня) вже впродовж тридцяти років ми приходимо сюди й покладаємо квіти. Просто всіх, хто тут, я всіх знаю — це була наша зміна. <> Тут пам’ять. Поки ми пам’ятаємо — вони живі».

Заходи на згадку про трагедію цими днями пройшли також і в інших містах України.

5. У США заарештовано китайських агентів, які стежили за мирними громадянами

Арешт агентів КНР
Нью-Йорк, США

Збирання особистої інформації, організування агресивних мітингів та замовлення наклепницьких статей у ЗМІ. Саме це робили два агенти китайської компартії, яких недавно арештували в Нью-Йорку. Прокурори кажуть, що для переслідування дисидентів вони організували своєрідну китайську поліційну дільницю.

Найбільше приділяли уваги прихильникам Фалунь Дафа, які в комуністичному Китаї нині зазнають масштабних репресій.

Представники Інформаційного центру Фалунь Дафа в США подякували ФБР і міністерству юстиції за заходи захисту китайських громад. Голова Центру Леві Броуді каже, що агенти Пекіна ведуть у країні масштабне стеження за місцевими китайцями вже 20 років.

[Леві Броуді, голова Інфоцентру Фалунь Дафа]:
«Погрози вбити, фізичні напади, проникнення в будинки, залякування в мережі, втручання в особисте життя, погрози родичам, які залишилися в Китаї… Ми стикаємося із цілим спектром проблем, яких завдають нам агенти китайської компартії (КПК). Дуже надихає, що мін’юст ужив заходів».

Двох американців китайського походження — Лу Цзяньвана та Чен Цзіньпіна — арештували минулого тижня. Їхня незареєстрована поліційна дільниця діяла від імені міського бюро громадської безпеки міста Фучжоу. Як припускають, її відкрили у 2022 році для реалізації політики переслідування прихильників Фалунь Дафа та інших груп.

[Леві Броуді, голова Інфоцентру Фалунь Дафа]:
«Наприклад, тут, у Нью-Йорку, кілька років тому було організовано величезні групи людей, щоб нападати, словесно ображати та залякувати практикувальників Фалуньгун прямо на вулицях міста впродовж багатьох днів».

За словами Леві Броуді, у США діє ціла армія таких агентів, і двоє арештованих — лише верхівка айсберга. Він зазначає, що найефективніший спосіб протидії — ще більше арештів та звинувачень.

[Леві Броуді, голова Інфоцентру Фалунь Дафа]:
«Агенти КПК, злочинці, які діють від її імені, переслідують не лише Фалуньгун, але різні групи, які, як вони вважають, викривають брехню КПК, викривають порушення прав людини. І це відбувається скрізь: у бізнесі, в університетах, у ЗМІ — скрізь. Гадаю, дуже важливо розуміти, наскільки це масштабна проблема».

Фалунь Дафа (інша назва — Фалуньгун) — це система самовдосконалення, яка містить медитативні вправи цігун і духовний розвиток. У Китаї до 1999 року вона була дуже популярною і мала коло 100 мільйонів прихильників. Ця кількість перевищувала тогочасну чисельність членів керівної в країні комуністичної партії, тож влада розпочала кампанію придушення. Репресії тривають донині. Це позбавлення волі, тортури у в’язницях і, згідно з низкою правозахисних звітів, навіть насильницьке вирізання органів у прихильників Фалуньгун для продажу.

6. Повернення Ель-Ніньйо у 2023 році може спричинити рекордне потепління

Підходить черга Ель-Ніньйо
Погода може стати ще спекотнішою

2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень. Так уважають європейські науковці. Уже три роки в Тихому океані відбувається кліматичний феномен Ла-Нінья. У цей час поверхневі води океану охолоджуються. Але цього року, за словами вчених, може повернутися протилежне явище — Ель-Ніньйо.

[Саманта Берджесс, працівниця організації Copernicus]:
«Так, якщо почнеться Ель-Ніньйо, то цей рік, імовірно, буде теплішим за попередній».

Згідно з новою доповіддю європейської кліматичної служби Copernicus, 2022-й став п’ятим найтеплішим роком за всю історію спостережень. Тоді була аномальна спека в Європі, катастрофічні повені в Пакистані та активне танення антарктичного морського льоду.

[Саманта Берджесс, працівниця організації Copernicus]:
«У кількох країнах фіксували дуже високі викиди вуглецю. Це сталося через лісові пожежі. І ці пожежі почалися раніше й тривали довше, ніж зазвичай. Вони також були більшими, ніж зазвичай».

Під час Ель-Ніньйо погодні умови можуть стати ще екстремальнішими. Як правило, пасати відганяють прогрітий поверхневий шар на захід тропічної частини Тихого океану. Там формується так званий тропічний теплий басейн. За Ель-Ніньйо пасати слабшають, тропічний теплий басейн розтікається, і на величезній площі океану прогріваються поверхневі води.

Через це змінюється клімат у різних регіонах світу. Десь стає вологіше, а десь — сухіше. Під час Ель-Ніньйо спалахує більше епідемічних захворювань, таких як малярія і лихоманка денге.

Феномен може тривати від двох до восьми років.

7. Чотирилапий робот «Спот» тепер обстежуватиме велику мережу паризького метро

Робот на службі в метро
Париж, Франція

Собака-робот «Спот» тепер допомагає працівникам паризького метро. Його взяли до штату, бо на деякі ділянки заходити складно й небезпечно. Водночас працівники мусять регулярно перевіряти стан мережі залізничних колій та інфраструктури.

Оператор метро вирішив, що робот буде незамінним, і не помилився. 40-кілограмовий апарат із рухомими кінцівками назвали на французький лад «Персівалем».

[Вільям Непцерон, працівник транспортної служби]:
«Це весело — нагадує велику іграшку. Але важливо, щоб люди сприймали її не як іграшку, а як робочий інструмент. Це має бути таким самим інструментом, як ліхтар, який дає змогу бачити в темному тунелі».

Робота купили приблизно за 100 тисяч євро. Він має камеру з оглядом 360 градусів та інфрачервоний датчик.

[Вільям Непцерон, працівник транспортної служби]:
«Є місця, куди взагалі неможливо зайти. Є місця, куди ми заходимо, але це складно й небезпечно. І тому ми використовуємо цього робота. Він стає нашими очима».

Приміром, робота посилають перевірити ситуацію під платформою. Зазвичай людям там доводиться нахилятися й працювати зігненими. Але для робота це не проблема.

[Вільям Непцерон, працівник транспортної служби]:
«Ми придбали цього робота не для того, щоб впровадити штучний інтелект для спостереження за ділянкою. Досвід інспекторів завжди буде потрібен, зокрема для ухвалення важливих рішень».

«Персіваль» обстежуватиме приблизно 13 кілометрів ділянок, де невисоке склепіння. Працюватиме не щодня, а лише двічі на місяць.

Метро Парижа — одне з найдавніших у світі. Його збудували в 1900 році. Воно також одне з найбільших у Європі. Має 308 станцій і 220 кілометрів залізного полотна. Щодня підземкою користується 16 мільйонів осіб.

8. Серцеву аритмію хочуть лікувати радіацією

Радіація корисна для серця?
Нове відкриття в США

Шлуночкова тахікардія — основна причина раптової зупинки серця, від якої в США щорічно помирає коло 300 000 осіб.

Тепер американські дослідники вперше ретельно перевіряють інноваційний метод. Вони хочуть довести, що одноразова доза радіації може виправити це відхилення, і що вона безпечна для більшості пацієнтів.

Зазвичай променеву терапію застосовують під час лікування раку. Але тепер її тестують на хворих з аритмією.

Джефф Бекус уже переніс операцію на серці, а саме катетерну абляцію. Вона створює рубцеву тканину, яка блокує неправильні сигнали в серці, змушуючи його битися правильно. Проте стався рецидив, тахікардія повернулася. Тепер він бере участь у клінічних випробуваннях променевої терапії. І наразі почувається добре.

[Джефф Бекус, пацієнт]:
«Принаймні ми пробуємо щось нове. Сподіваюся, це спрацює».

Перед процедурою слід провести багато тестів. Пацієнти також одягають жилет із сотнями електродів для вимірювання електричної активності серця.

[Філіп Кукуліч, лікар]:
«Усього за один чи два удари ми можемо скласти мапу електричної активності серця й побачити, де починається ця аритмія».

Випромінювання направляють безпосередньо на хворі клітини, уникаючи прилеглих тканин.

[Кліффорд Робінсон, онколог-радіолог]:
«Для більшості пацієнтів із раком лікування полягає в тому, щоб направити це сфокусоване випромінювання лише на пухлину й мінімізувати опромінення здорових тканин, особливо серця».

Загалом за променевої терапії, приміром, пухлин у легені чи молочній залозі серце намагаються не зачіпати. Були випадки, коли після лікування онкології виникали проблеми із серцем.

Однак, як з’ясувалося, спрямоване випромінювання, навпаки, швидко поліпшує стан пацієнтів-сердечників. Водночас рубцева тканина утворюється значно швидше ніж після операції. Наразі науковці не можуть пояснити, чому так відбувається.

[Стейсі Рентшлер, біолог]:
«Це справді може омолоджувати хворі тканини, і це дивовижно».

У майбутніх клінічних випробуваннях братиме участь коло 400 пацієнтів.

9. Гігантські хом’якові щури стають незамінними помічниками людей

Пацюки-герої
США ― Танзанія

Це Руна — гамбійський хом’яковий щур. Це не звичайний гризун, а дуже здібне дресироване звірятко. Руна живе в зоопарку Сан-Дієго в США. Зараз вона шукає заховані в землі ситечка для заварки з ромашкою. Їй удалося розшукати всі.

Руну поселили в зоопарку не просто так. Її завдання — показати відвідувачам здібності хом’якових щурів. Ці гризуни стали незамінними помічниками. Наприклад, вони шукають міни, виявляють хворих на туберкульоз і знаходять контрабанду. Фахівці цінують їх за гострий нюх і маленькі розміри.

[Нікі Бойд, працівниця зоопарку Сан-Дієго]:
«Там, де зможе працювати лише один собака, поміститься одразу кілька щурів. Також вони можуть залазити в невеликі тісні простори. Звісно, собаки теж чудові. І в нас багато службових собак, які нам допомагають. Але щури — це інший рівень, і вони можуть піднятися настільки високо, наскільки їм дасть змогу інтелект і нюх».

Дресированих хом’якових щурів прозвали пацюками-героями. Вони вже виявили туберкульоз у 25 тисяч осіб. Ще гризуни знайшли в Анголі, Мозамбіку та Камбоджі тисячі мін і боєприпасів, які не розірвалися. Одного пацюка з кличкою Магава нагородили золотою медаллю «За сміливість і відданість обов’язку».

Також звірята допомагають боротися з незаконною торгівлею дикими тваринами.

[Нікі Бойд, працівниця зоопарку Сан-Дієго]:
«Ми отримуємо багато нелегально проданих рослин, рептилій, ссавців та птахів. Пацюки могли б знаходити різних тварин у різних регіонах світу. Тому гризунів треба дресирувати, щоб вони за запахом виявляли все, що вам треба».

Хом’якові щури підходять для дресирування ще й тому, що довго живуть. Це означає, що витрати на навчання окупляться.

[Іззі Шотт, працівниця організації APOPO]:
«Звичайні щури живуть 3–4 роки й навіть менше. Хом’якові ж у дикій природі живуть до 8 років. А в нас дресирований гризун дожив до 11 років».

Навчання одного щура коштує приблизно 8000 доларів, собаки — утричі більше. Дресирує африканських гризунів бельгійська некомерційна організація.

10. «Шукаю межі можливого»: уже рік не користується міською електрикою житель Нью-Йорка

Жити екологічно
Нью-Йорк, США

Слова не мають розходитися зі ділом. Це давнє прислів’я надихнуло жителя Нью-Йорка змінити спосіб життя. Джошуа Сподек — професор та блогер. Він виступає за збереження природи й ресурсів планети.

Десять років тому чоловік відмовився від купівлі упакованих продуктів. З 2016 року не літає літаками, а з 2019-го не викидає сміття. У 2021-му відключив від електроживлення холодильник. Торік у травні повністю перестав користуватися міською електромережею.

[Джошуа Сподек, блогер]:
«Люди гадають, що це ускладнює життя. Але це чудово. Це приємно й економить гроші. Це весело».

Спочатку Джошуа хотів протриматися без електроенергії місяць. Купив уживаний акумулятор та сонячну панель. Щодня підіймається на дах, долаючи одинадцять поверхів. Ліфтом теж не користується. Нагорі заряджає батарею.

[Джошуа Сподек, блогер]:
«Узимку можна було заряджати лише з 11 ранку до 3 години дня. Сонце стояло низько, тож повністю зарядити батарею вдавалося не завжди. Тепер заряджати можна з 9-ї ранку».

До акумулятора чоловік під’єднує ноутбук чи мультиварку. Перші пів року було важко. Але потім блогер зрозумів, що спокійно протримається рік. Наразі планує продовжити експеримент.

[Джошуа Сподек, блогер]:
«Якби мені раніше сказали спробувати так жити, я не став би завдавати собі клопоту. Але тепер показую, що це можливо. Я, як дослідник, шукаю межі цього можливого».

Джошуа також збирає в ресторанах і кафе невикористані харчі, які інакше б потрапили в сміттєвий бак. Відвозить їх у район Челсі, де просто на вулиці стоять громадські холодильник й шафа. Тут діє принцип: бери, що треба й залишай, що можеш. Нужденні містяни можуть брати звідси будь-що безплатно.

11. 80-річні японці грають у футбол, не зважаючи на вік

Футбол для 80-річних
Японія

Невелика розминка, і команди шикуються на полі. Після свистка почнеться матч. Усе як завжди, окрім одного — цим японським футболістам уже за 80.

Колись людям похилого віку такі види спорту були заборонені, бо є ризик травмуватися. Але населення Японії швидко старіє. Нині його третині за 65 років. Тож погляди на життя змінюються.

[Ютака Іто, генеральний секретар асоціації Soccer For Life]:
«Торік ми створили лігу футболістів, яким від 80 років, і гравців дедалі більше. Гадаю, це пов’язано зі структурою японського суспільства. Люди старіють, але їм, як і раніше, подобаються такі розваги».

Більшості гравців цього токійського клубу від 82 до 84 років. Найстаршому — 93. Він воротар.

[Сінго Сіодзава, воротар]:
«Напевно, 30 років минуло відтоді, як я стояв на воротах. Я грав і на інших позиціях. І це було значно складніше, ніж стояти на воротах».

Муцухіко Номура колись грав професійно. Прийшов у цей спорт 70 років тому. Попри вік, почувається ще впевненіше. Це його й самого дивує.

[Муцухіко Номура, футболіст] «У моєму дитинстві чоловіків 50–60 років уважали дідами. Нам зараз понад 80, і ми граємо у футбол. Ось це справжня дивовижа».

Номура грає зі школи. Виступав за клуб «Хітачі», а згодом — за національну збірну. Тепер футбол для нього — гарний спосіб підтримувати здоров’я.

[Дзюнко Номура, дружина футболіста]:
«Якось раз він травмувався на футбольному полі й мусив перенести серйозну операцію. Але він одужав і став таким же енергійним, як і був, хоч йому вже за 80. Гадаю, футбол для нього — найкращі ліки».

Серед професійних японських футболістів також є феномен. Це Кадзуйосі Міура. Йому 56 років і він грає за португальський клуб «Олівейренсе». Міура — найстаріший професійний футболіст світу.

У Токіо зараз є 18 команд із футболістами віком від 60 років. Припускають, що за три роки їх буде 26.

12. Кішка врятувала життя господині, яка хворіє на діабет

Кішка врятувала життя господині
Прескотт, Велика Британія

Зазвичай котів, на відміну від собак, не вважають найліпшими друзями людей. Вони часто більше прив’язуються до дому, ніж до господарів. Але одна кішка довела протилежне.

Віллоу живе в англійському місті Прескотт. Й одного разу вона врятувала життя своїй господині, яка хворіє на діабет.

[Аманда Джеймсон, господиня кішки]:
«Вона справді врятувала мені життя. Зараз би я тут не сиділа. Якби не вона, мене б тут уже не було».

В Аманди не лише діабет, а й хвороба Крона. Якось вона знепритомніла в ліжку. У цей час її чоловік Рей був унизу. Кішка спустилася до нього й почала привертати його увагу.

[Рей Шервуд, господар кішки]:
«Я опустив руку, а вона почала її кусати: руки й пальці. Я підвівся, підійшов до дверей. Віллоу пробігла пів дороги, три чверті, і на сходах постійно на мене оберталася. Я пішов за нею. Коли я повернув за ріг, вона застрибнула на ліжко. Я побачив Аманду перевернутою і непритомною».

Зоологи кажуть, що таку поведінку котів не слід вважати чимось незвичайним. Але випадок із Віллоу називають неймовірним.

[Семмі Рейвенскрофт, зоозахисниця]:
«Ми часто бачимо зміну в поведінці котів, особливо якщо вони чогось домагаються. Вони можуть почати кусатися. Особливо якщо в домі щось не так. Але в цьому випадку це допомогло врятувати життя, і це дивовижно».

Аманда взяла цю кішку з вулиці. Каже, що тепер ще більше до неї прив’язалася.

[Аманда Джеймсон, господиня кішки]:
«Я люблю її ще більше. Не знаю, як віддячити. Вона для мене все».

Але Віллоу може здобути не лише любов господині, а й загальне визнання. Її вже номінували на Національну нагороду героя серед котів.

13. 2000 спортсменів проїхали на гірських велосипедах островами Хорватії

Перегони на гірських велосипедах
Хорватія

Сотні років тому цими стежками пастухи гнали овець. А зараз це маршрут перегонів на гірських велосипедах. Він проходить чотирма хорватськими островами: Крк, Раб, Црес і Лошинь. Змагання тривають п’ять днів. Цього року в них бере участь понад 2000 спортсменів.

Загальна довжина дистанції — 291 кілометр. Найвища точка — 6150 метрів. Велосипедисти проїжджають гірськими стежками, лісовими доріжками, уздовж берегів і через давні приморські міста. Між островами спортсмени переміщуються на поромах та човнах.

У перегонах беруть участь велосипедисти віком від 18 років. Водночас учасники змагаються командами. Кожна складається з двох осіб. Вони мусять триматися разом на всьому маршруті й фінішувати одночасно.

Титул чемпіона серед чоловіків вибороли німці Лукас Баум та Георг Еггер. Серед жінок перше місце посіли Беттіна Джанас та Кім Еймс. Вони теж із Німеччини.

14. Давньоримські галереї під Лісабоном на кілька днів відкрили для відвідувачів

Давньоримські галереї під землею
Лісабон, Португалія

Десятки людей спускаються через люк під землю прямо на жвавій вулиці Лісабона. Дехто роками чекає на таку можливість. Вона виникає лише навесні й восени, коли на кілька днів відкривають підземний музей.

Під містом пролягає лабіринт галерей з арковим склепінням. Їм уже понад 2000 років. Такі підвальні коридори називають криптопортиками. Їх збудували, коли місто було під владою Римської імперії. У той час його називали Олісіпо.

Римляни зводили криптопортики для вирівнювання місцевості й забезпечення стійкості надземних споруд.

[Жуана Соза Монтейру, директор Лісабонського музею]:
«Ця споруда гарантувала й 2000 років потому й далі гарантує, що будівлі над нашими головами будуть стійкими й безпечними для тих, хто там живе й працює».

Згодом про підземні галереї забули. Їх знову відкрили у XVIII столітті. Тоді місто відновлювали після руйнівного землетрусу, після якого сталося цунамі й пожежа.

Зазвичай криптопортики затоплені ґрунтовими водами. Перед екскурсіями їх відкачують пожежники.

[Лідія Фернандіш, археолог]:
«Це заклик звернути увагу на багатство спадщини й археології Лісабона. Лісабон — одне з найстаріших європейських міст».

Зазвичай квитки розкуповують за 15 хвилин.

[турист]:
«Це чудова екскурсія. Вона відкриває історію Лісабона й Олісіпо. Таке не можна пропустити. Я чекав на це два роки».

Римляни правили Лісабоном кілька століть. Після падіння імперії на місто нападали варвари, а потім його захопили мусульмани. У XII столітті кінець їхньому володарюванню поклав король Португалії Афонсу I.

15. У Ботанічних садах К’ю в Лондоні цвітуть сакури й тюльпани

Весняне цвітіння
Лондон, Велика Британія

Вишневі дерева пишно квітнуть у Королівських ботанічних садах К’ю. Ось алея сакури з ніжно-рожевими квітами, яка веде до Темперейт-гаусу.

А під деревами зелений газон прикрашають яскраві вкраплення тюльпанів.

Над цією пишнотою кілька місяців працювала ціла команда садівників. Тепер є чим милуватися.

[Річард Вілфорд, менеджер із питань садового дизайну]:
«Сакура зацвіла лише минулого тижня. Цвістиме тижнів два-три. Особливо гарно в поєднанні з тюльпанами. У нас залишилося трохи квітучих нарцисів. А тюльпанів багато. І вони мають фантастичний вигляд».

У садах, які є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО, на площі 130 гектарів росте понад 50 тисяч рослин.

Зараз у садівників почнеться найгарячіша пора, бо ранні квіти в’януть і з’являються пізніші.

[Річард Вілфорд, менеджер із питань садового дизайну]:
«Цієї пори року все росте, і бур’яни теж. Доводиться багато прополювати, підстригати траву, обрізати, підтримувати порядок. Така робота триватиме все літо».

Алея рододендронів — одна з найдавніших частин саду. Її спроєктували 1773 року. У середині ХІХ століття сюди з Гімалаїв привезли нові види.

Це один із прикладів того, як сади розвивалися впродовж століть.

Зараз теж усе постійно змінюється. Приміром, через зміни клімату привозять посухостійкіші рослини.

[Річард Вілфорд, менеджер із питань садового дизайну]:
«Щодо загального ландшафту, ми створюємо план на найближчі 20–30 років. Що стосується дерев, то ми вибираємо більш посухостійкі, бо вони дуже впливають на ландшафт і живуть довго. Трав’янисті рослини живуть одне літо. Їх легко можна замінити. Але якщо гине дерево, це значна втрата».

Нині в парку планують згрупувати рослини, які мають різні потреби у воді. Так можна буде зосередити зрошення на одній ділянці, а решту не поливати.

У 2022 році в країні зафіксували найспекотніші дні за всю історію спостережень: у липні температура перевищила 40 градусів Цельсія. Але весна тут, як і раніше, м’яка й волога.

16. В Індії в білої тигриці народилося троє кошенят різного кольору

Троє тигренят народилося в зоопарку
Гваліор, Індія

Троє тигренят народилося в зоопарку індійського міста Гваліор. Маму звуть Міра. Це біла тигриця. Попри це двоє дитинчат народилося без мутації. Їхня шерсть звичайного кольору.

[Упендра Ядав, працівник зоопарку]:
«Міра народилася в цьому зоопарку у 2013 році. Вона вже втретє приносить дитинчат. Спершу було троє, потім двоє. Зараз знову привела трьох кошенят».

Нове потомство Міри зробить внесок у збереження тигрів. У минулому столітті в дикій природі Індії жило коло 40 тисяч цих хижих кішок. Браконьєрство й утрата середовища проживання поставили їх на межу вимирання.

Зараз у десятках заповідників країни мешкає понад 3000 тигрів. За попередні чотири роки популяція зросла на 200 особин.

Хижаки з білою шерстю — це бенгальські тигри з вродженою мутацією. Через неї втрачається помаранчеве забарвлення, але смуги зберігаються. Також білі тигри мають блакитні очі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Огляд світових подій (з 23 по 28 квітня)Австралійців навчають готувати поживно та недорого, щоб зменшити витратиХорватське місто оголосило про розпродаж будинків у своєму історичному центріНауковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсонняЦвіркуни в салаті: сінгапурські ресторани додає до меню комахЯпонське фехтування на мечах стає популярнішим в АвстраліїСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїКатування та втеча від війни: урятовані в морі нелегальні іммігранти діляться своїми історіямиОдин пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітаєГарячі тури знову мають попит у Європі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: