12.01.2024
Телеканал NTD

Вижити серед диму і труб: жителі індійського острова намагаються врятувати річку

Вижити серед диму і труб: жителі індійського острова намагаються врятувати річку

На острові Елур, що в Індії стоїть сморід. Колись тут на березі річки Періяр, де водилося..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

На острові Елур, що в Індії стоїть сморід. Колись тут на березі річки Періяр, де водилося багато риби, були сільськогосподарські угіддя. Тепер відчувається лише запах гнилої плоті.

Риби майже не лишилося. Місцеві жителі кажуть, що чи не всі, хто живе біля річки, не можуть народити дітей.

У цьому районі працює коло 300 хімічних підприємств. Через них вода в річці потемніла.

[Адам Кутті, житель Елура]:
«Майбутні покоління вестимуть війни за питну воду. Який сенс мати 2000 рупій у кишені, якщо немає води, щоб пити?»

Чимало нафтохімічних заводів працюють тут 50 років і більше. Вони виробляють пестициди, рідкісноземельні елементи, хімікати для оброблення каучуку, добрива, цинко-хромові товари й засоби для оброблення шкіри.

Люди стверджують, що всі підприємства беруть із місцевої річки багато води. Потім скидають стічні води без очищення.

Екологи кажуть, що ґрунтові води повністю забруднені.

[Анвар С. І., еколог]:
«Вони кажуть, що завдяки індустріалізації дають робочі місця, але результат такий, що тисячі людей втрачають засоби для існування».

Протести проти заводів тут періодично спалахують із 70-х років. Здебільшого після інцидентів масової загибелі риби.

Нині екологічний рух судиться з підприємствами, що забруднюють довкілля. Вони кажуть, що лише п’ятьом великим компаніям із понад 300 промислових підприємств у регіоні дозволено скидати стічні води в річку.

Інші мусять спочатку довести рівень очищення до прийнятних стандартів. На порушників наклали штрафи. Однак ситуацію це кардинально не змінило.

Ще в 1998 році науковці Університету рибальства й океанології штату Керала виявили, що в регіоні зникло коло 25 видів риб. Фахівці також виявили шкідливі хімікати в овочах та фруктах, які вирощують на цій землі, а також у курятині і яйцях із місцевих ферм.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вижити серед диму і труб: жителі індійського острова намагаються врятувати річкуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: