11.10.2024
Телеканал NTD

Повернення Ель-Ніньйо у 2023 році може спричинити рекордне потепління

Повернення Ель-Ніньйо у 2023 році може спричинити рекордне потепління

2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень. Так уважають європейські науковці. Уже три роки..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень. Так уважають європейські науковці. Уже три роки в Тихому океані відбувається кліматичний феномен Ла-Нінья. У цей час поверхневі води океану охолоджуються. Але цього року, за словами вчених, може повернутися протилежне явище — Ель-Ніньйо.

[Саманта Берджесс, працівниця організації Copernicus]:
«Так, якщо почнеться Ель-Ніньйо, то цей рік, імовірно, буде теплішим за попередній».

Згідно з новою доповіддю європейської кліматичної служби Copernicus, 2022-й став п’ятим найтеплішим роком за всю історію спостережень. Тоді була аномальна спека в Європі, катастрофічні повені в Пакистані та активне танення антарктичного морського льоду.

[Саманта Берджесс, працівниця організації Copernicus]:
«У кількох країнах фіксували дуже високі викиди вуглецю. Це сталося через лісові пожежі. І ці пожежі почалися раніше й тривали довше, ніж зазвичай. Вони також були більшими, ніж зазвичай».

Під час Ель-Ніньйо погодні умови можуть стати ще екстремальнішими. Як правило, пасати відганяють прогрітий поверхневий шар на захід тропічної частини Тихого океану. Там формується так званий тропічний теплий басейн. За Ель-Ніньйо пасати слабшають, тропічний теплий басейн розтікається, і на величезній площі океану прогріваються поверхневі води.

Через це змінюється клімат у різних регіонах світу. Десь стає вологіше, а десь — сухіше. Під час Ель-Ніньйо спалахує більше епідемічних захворювань, таких як малярія і лихоманка денге.

Феномен може тривати від двох до восьми років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Повернення Ель-Ніньйо у 2023 році може спричинити рекордне потеплінняЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняЯк угорці повертаються до сільського життяСрібна шахта відродила занепале боснійське місто19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиНеочищені стічні води щодня скидають у річки Сербії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: