09.06.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі відзначили День пам’яті жертв Голокосту

В Ізраїлі відзначили День пам'яті жертв Голокосту

У всьому Ізраїлі звучить сирена. Так, 18 квітня в країні відзначають День пам'яті Голокосту — Йом..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

У всьому Ізраїлі звучить сирена. Так, 18 квітня в країні відзначають День пам’яті Голокосту — Йом га-Шоа. Звук лунає о 10 ранку протягом двох хвилин. Транспорт зупиняється. Усі завмирають, щоби згадати мільйони євреїв, яких убили нацисти під час Другої світової війни.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та президент Іцхак Герцог узяли участь у церемонії покладання вінків у меморіальному комплексі «Яд Вашем» у Єрусалимі.

А це «Марш живих» у колишньому концтаборі «Освенцим» у Польщі. Сюди за традицією також приїхали тисячі людей з усього світу, зокрема колишні в’язні.

«Марш живих» — протиставлення маршам смерті, які організовували нацисти під час переміщення в’язнів концтаборів у 1945 році. Люди йшли без їжі та відпочинку, їх підганяли батогами. Того, хто не міг іти, розстрілювали.

Учасники маршу йдуть від табору «Аушвіц I» до табору «Аушвіц-Біркенау». Шлях становить три кілометри.

Сюди приїздять ті, хто пережив Голокост, їхні нащадки, а також єврейська та неєврейська молодь.

Один із колишніх в’язнів «Освенциму» Давид розповідає, що вижив завдяки старшому братові. Той виніс за нього безліч покарань, щоб його врятувати.

[Давид Схаецтер, колишній в’язень «Освенциму»]:
«Я вижив не тому, що я особливий, не тому, що я геніальний. Я вижив тому, що мав брата, на ім’я Якуб».

Цього року до «Маршу живих» приєдналися 42 особи, які пережили Голокост.

[Мала Трибіх, жінка, яка пережила Голокост]:
«Думаю, це неминуче. Настане час, коли тих, хто вижив, не залишиться. Ось чому я докладаю всіх сил, щоби бути тут».

Понад мільйон 100 тисяч людей, здебільшого євреїв, загинули в «Освенцимі» в газових камерах, а також від голоду, холоду та хвороб.

Цьогорічний захід присвячено також 80-річчю повстання у Варшавському гетто.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі відзначили День пам’яті жертв ГолокостуСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляМарокко: лазні закриті, води немаєНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: