19.09.2024
Телеканал NTD

Перспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарніші

Перспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарніші

На кадрах Рейтер видно руйнування в місті Рафах, що в Секторі Гази. Як заявляють палестинці, це..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

На кадрах Рейтер видно руйнування в місті Рафах, що в Секторі Гази. Як заявляють палестинці, це результат авіаудару Ізраїлю.

На тлі цього надія на успіх переговорів про припинення вогню, які тривають у Каїрі, дедалі менша.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в неділю категорично відкинув вимоги ХАМАСу, які угруповання називає єдиним шляхом до перемир’я.

Зі слів Нетаньягу, бойовики хочуть виведення всіх ізраїльських сил із Сектора Гази та повного припинення всіх бойових дій, унаслідок чого ХАМАС залишиться у владі.

Він сказав (цитата): «Держава Ізраїль не може з цим погодитися».

Водночас ХАМАС звинуватив Ізраїль у створенні безвихідної ситуації. Голова угруповання Ісмаїл Ханія звинуватив Нетаньягу в «саботажі зусиль, яких докладають через посередників».

Бойові дії тривають: ізраїльські солдати на контрольно-пропускному пункті «Керем-Шалом», що між Сектором Гази та Ізраїлем, оглядають бронетехніку після того, як ХАМАС заявив, що атакував цю позицію в неділю.

Раніше того ж дня через перехід пройшли вантажівки із вкрай необхідною гуманітарною допомогою. Але після нападу Ізраїль заявив, що перехід було закрито.

Ізраїль уже кілька місяців попереджає, що планує відправити війська до Рафаха — міста, що межує з Єгиптом, де живе понад мільйон внутрішньопереміщених осіб Сектора Гази. Ізраїльські військовики вважають, що в місті ховаються тисячі бойовиків ХАМАСу, а також, імовірно, утримують заручників.

У п’ятницю ООН попередила, що така операція потенційно може поставити під загрозу ще тисячі людей.

А міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявляє, що ХАМАС не має наміру досягати угоди. За його словами, найближчим часом розпочнуться активні воєнні дії як у Рафаху, так і в решті анклаву.

Водночас тисячі ізраїльтян виходять на протести з вимогою до Нетаньягу досягти угоди з ХАМАСом і повернути заручників додому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіНа прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замахБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиВеликі повені на півночі Іраку: є загибліЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: