08.03.2024
Телеканал NTD

Рідкісні черепахи колонізують Середземне море

Рідкісні черепахи колонізують Середземне море

На заході Середземного моря стає більше рідкісних довгоголових морських черепах або логергедів. Так, улітку 2020 року..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

На заході Середземного моря стає більше рідкісних довгоголових морських черепах або логергедів. Так, улітку 2020 року на пляжах Франції, Італії, Іспанії і Тунісу біологи знайшли понад 80 черепаших гнізд. Тоді як з 90-го по 2012 рік їх було не більше ніж три за сезон.

Раніше логергеди здебільшого відкладали яйця на березі Флориди, Кабо-Верде, Оману, Мозамбіку та Західної Австралії. А тепер, на думку вчених, почали колонізувати Середземне море.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:
«Однією з головних причин може бути зміна клімату. Стають теплішими райони, куди раніше черепахи ніколи не припливали, бо ті не годилися для гніздування».

Експерти не відкидають й іншої причини.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:

«Не можна забувати ще про один дуже важливий аспект. Річ у тім, що в різних місцях гніздування впродовж 20, 40, 50 або навіть 70 років діяла програма захисту черепах. Тож популяція зростала. А якщо черепах стає більше, то вони займають більше територій».

Фахівці також зазначають, що робити однозначні висновки зарано. Логергеди живуть від 80 до 100 років, тож спостерігати за ними треба довго.

Тим часом на Канарських островах працюють центри реабілітації морських черепах. Рептилій часто знаходять хворими чи пораненими. Згодом вилікуваних випускають у море, а деяких назавжди лишають під наглядом.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:
«У цьому випадку черепаха не зможе повернутися в море, бо вона з одного боку не має кінцівок. Вона не зможе балансувати у воді, тож не зможе й плавати».

Логергеди виростають завдовжки до 95 сантиметрів і важать від 80 до 200 кілограмів. Вони живуть у водах Індійського, Тихого та Атлантичного океанів. Для гніздування переважно повертаються на пляжі, на яких народилися.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рідкісні черепахи колонізують Середземне мореБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: