28.04.2024
Телеканал NTD

Судан — на межі громадянської війни

Судан — на межі громадянської війни

Коло 100 мирних жителів, включно з трьома працівниками ООН, уже загинули в Судані внаслідок запеклих боїв...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Коло 100 мирних жителів, включно з трьома працівниками ООН, уже загинули в Судані внаслідок запеклих боїв. Збройні формування намагаються здійснити переворот.

У неділю армія завдала авіаударів по базах повстанців. На супутникових знімках видно, як горять літаки в аеропорту «Хартума», а ще пожежі біля лікарні.

Попри те, що в неділю сторони домовилися припинити вогонь, щоб евакуювати цивільних і вивезти поранених, у столиці триває стрілянина.

[місцевий житель]:
«Багато людей іде пішки із сумками. Багато хто вантажить товари із супермаркетів у машини та виїжджає. Багато хто намагається зловити попутку, щоб утекти з міста».

Бої почалися в суботу. Їх спровокували розбіжності щодо інтеграції в армію арабських ополченців Сил швидкого реагування (RSF) у межах переходу до цивільного правління.

Головні дійові особи конфлікту — генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан, який очолює збройні сили, та генерал Мохамед Хамдан Дагало, командувач Сил швидкого реагування.

У підпорядкуванні першого більш як 100 000 осіб, зокрема флот і повітряні сили. Другий командує формуваннями чисельністю понад 40 000 осіб, які мають бронетранспортери й артилерію.

У 2019 році аль-Бурхан і Дагало були союзниками. Тоді вони об’єдналися, щоб повалити беззмінного лідера Омара аль-Башира.

США, Єгипет, Саудівська Аравія, Радбез ООН, ЄС та Африканський Союз закликали припинити бойові дії якнайшвидше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Судан — на межі громадянської війниВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомНе можуть загасити: велика лісова пожежа в Перу загрожує флорі та фауні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: