12.10.2024
Телеканал NTD

Таємниці супутників Юпітера хочуть розгадати під час нової місії

Таємниці супутників Юпітера хочуть розгадати під час нової місії

Цей космічний апарат незабаром вирушить у подорож тривалістю сім років та подолає понад 884 мільйони кілометрів...

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Цей космічний апарат незабаром вирушить у подорож тривалістю сім років та подолає понад 884 мільйони кілометрів. Його мета — пролетіти повз Юпітер та його вкриті льодом супутники.

Юпітер — масивний газовий гігант. Це найбільша планета в нашій Сонячній системі.

Дослідницька станція «JUICE» досягне орбіти планети приблизно 2031 року. Потім вона розгорне десять гігантських сонячних панелей та інструменти з датчиками.

Її метою буде не сам Юпітер, а його супутники: Каллісто, Європа та Ганімед. А головне завдання — дослідити можливість появи навколо газових гігантів придатних для життя світів.

Найбільше часу «JUICE» проведе на орбіті Ганімеда. Цей супутник науковців цікавить найбільше.

[Мішель Догерті, астроном]:
«Ганімед важливий, бо ми гадаємо, що внутрішня структура Ганімеда — це абсолютно новий клас тіл, відомий як водний світ».

Один із датчиків вимірюватиме магнітне поле Юпітера, яке в тисячі разів сильніше за земне. Воно захищає планету від сонячних вітрів. Його вивчення допоможе дізнатися подробиці й про інші газові гіганти, що за межами Сонячної системи.

[Керолайн Гарпер, астроном]:
«”JUICE” не призначений для пошуку життя на крижаному супутникові. Але якщо ми збираємося ще десь у Сонячній системі знайти життя, найімовірніше, воно буде під льодом, в океані під льодом».

Науковці сподіваються зрозуміти, яка глибина океану Ганімеда, яка там щільність і вміст солі. Також вони хочуть з’ясувати товщину крижаної кірки.

Їхнє завдання — з’ясувати, чи повністю планета вкрита океаном, і чи контактує він із мантією, що в глибині супутника.

[Мішель Догерті, астроном]:
«Вуглець, азот, метан — це умови для утворення бактерій. Отже, ми знаємо, що в глибинах океанів Землі є гідротермальні джерела, у яких є органічний матеріал і бактерії. Те саме може бути й на Ганімеді».

Апарат стартує 13-го квітня з космодрому «Куру», що у Французькій Гвіані.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таємниці супутників Юпітера хочуть розгадати під час нової місіїДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонУ Дубаї корали вирощують по-новомуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті Землі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: