04.04.2024
Телеканал NTD

П’ять слів на бронзовій руці допоможуть розкрити таємницю найзагадковішої мови Європи

П'ять слів на бронзовій руці допоможуть розкрити таємницю найзагадковішої мови Європи

Знайдений плаский шматок бронзи у формі людської руки може пролити світло на одну з найзагадковіших мов..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Знайдений плаский шматок бронзи у формі людської руки може пролити світло на одну з найзагадковіших мов Європи — баскську. На руці віком 2000 років написано лише п’ять слів. Але вони можуть підтвердити гіпотезу існування васконської мови, від якої, як уважають, і походить баскська.

Згідно із цією гіпотезою, васконські мови були поширені в Європі до появи індоєвропейських. І єдина жива мова, яка збереглася, це баскська.

Сьогодні нею говорить коло 800 тисяч осіб, які живуть у Країні Басків та інших регіонах Європи.

Водночас більша частина науковців упевнена, що плем’я васконів почало писати своєю мовою лише після того, як римські загарбники ввели латиницю. Утім, тепер історію баскської мови, можливо, доведеться переписати.

[Хав’єр Веласа, філолог]:
«Це перший документ, який, безсумнівно, написано васконською мовою, а також написано літерами, які належать саме до васконської».

[Хоакін Горрочатегі, філолог]:
«Ми були майже впевненими, що баски в давнину були неписьменними, що вони дуже погано навчилися писати іберійською мовою, щоб карбувати монети, а писемність і латинський алфавіт перейняли в римлян».

Бронзову руку знайшли біля підніжжя середньовічного замку. Можливо, вона висіла на дверях як амулет. Поки що розшифрували лише одне слово, яке означає «щасливий».

[Хав’єр Веласа, філолог]:
«Це текст привітання, побажання удачі мешканцю будинку чи гостю».

Лінгвісти вважають, що баскська мова, на відміну від інших мов Європи, не належить ні до індоєвропейських, ні до інших відомих родин мов. Її називають «ізольованою». Водночас вона складається з низки діалектів, носіям яких дуже складно зрозуміти одне одного.
Коротке посилання на цю сторінку:

П’ять слів на бронзовій руці допоможуть розкрити таємницю найзагадковішої мови ЄвропиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 році

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: