04.02.2024
Телеканал NTD

Останки гігантської доісторичної черепахи виявили в Іспанії

Останки гігантської доісторичної черепахи виявили в Іспанії

83 мільйони років тому в субтропічних морях, що омивали береги стародавньої Європи, плавала одна з найбільших..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

83 мільйони років тому в субтропічних морях, що омивали береги стародавньої Європи, плавала одна з найбільших зареєстрованих черепах. Плазун був завбільшки як невеликий автомобіль.

А описати його змогли завдяки останкам, які знайшли на північному сході Іспанії.

[Анхель Голобарт, археолог]:
«Цей фрагмент плеча і стегна допоможе вивчити новий вид морських черепах».

Новий вид назвали левіафанохеліс енігматика. Припускають, що ця особина була завдовжки три метри 70 сантиметрів і важила майже дві тонни. А жила вона в крейдовий період. Це була остання глава ери динозаврів.

[Анхель Голобарт, археолог]:

«Ми говоримо про новий вид, і щоразу, коли ми дізнаємося більше про минуле, це дуже важливо для палеонтологів. Але також це важливо, бо ми бачимо велику черепаху. Це найбільша знайдена в Європі черепаха тієї епохи».

Левіафанохеліси плавали в морі Тетіс. Крім них, у ньому мешкали мозазаври — величезні морські рептилії до 15 метрів завдовжки з потужними щелепами. Також у глибинах ховалися акули, скати та плезіозаври.

Черепаха мала гладкий панцир. Більшість часу вона проводила в океані. На сушу виходила лише відкласти яйця.

Нині найбільшими вважають шкірястих черепах. Вони можуть досягати двох метрів завдовжки й під час міграції долати величезні відстані.

Водночас за розмірами левіафанохеліси все ж таки не наздогнали найбільшого з відомих доісторичних плазунів. Вид архелон мешкав приблизно 70 мільйонів років тому. Особи могли досягати чотирьох метрів 60 сантиметрів завдовжки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Останки гігантської доісторичної черепахи виявили в ІспаніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїУ Дубаї корали вирощують по-новомуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: