03.11.2024
Телеканал NTD

«Другу шкіру» для будинків розробили в Німеччині

«Другу шкіру» для будинків розробили в Німеччині

Цей будинок, що в німецькому місті Бохум, скоро стане енергоефективним. Зараз будівельники покривають його спеціальними дерев'яними..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Цей будинок, що в німецькому місті Бохум, скоро стане енергоефективним. Зараз будівельники покривають його спеціальними дерев’яними панелями з теплоізоляцією із целюлози. Це дасть змогу зменшити споживання електроенергії на 70–80 %. Ремонт робить берлінський стартап.

[Емануель Гейзенберг, голова стартапу]:
«Наразі триває одна з перших таких реконструкцій у Німеччині. Ця будівля не бачила ремонту 50 чи 60 років. Дерев’яні панелі стануть її “другою шкірою”».

Раніше орендодавці не прагнули утеплювати будинки. Уважали це більше приємним бонусом, ніж необхідністю. Однак усе змінилося, коли настала енергетична криза, а також вийшов новий закон про розподіл збору за викиди CO₂ між орендарями й орендодавцями залежно від енергоефективності будівель.

Утім, утеплювати будинки дуже проблемно. Це забирає багато часу, а робітників не вистачає. Стартап розробив технологію, яка дає змогу швидко виготовляти дерев’яні панелі з утеплювачем. Плюс ще в тому, що на монтаж не треба багато робітників.

Є й інші переваги.

[Емануель Гейзенберг, голова стартапу]:
«Це не лише новий дерев’яний фасад. Ми ще робимо ізоляцію і вентиляцію. До того ж прокладаємо зовні будівлі електропроводку, а також труби для гарячої води й опалення. Більше не треба тягнути дроти й прокладати труби всередині будівлі. Усе можна провести у квартиру ззовні.

На будинки припадає 35 % загального енергоспоживання в Німеччині. У країні — 19 мільйонів житлових будинків. Майже третина має дуже низький показник енергоефективності.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Другу шкіру» для будинків розробили в НімеччиніІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: