18.10.2024
Телеканал NTD

Сонячні електростанції на плотах дедалі популярніші не лише в Азії, але й у США

Сонячні електростанції на плотах дедалі популярніші не лише в Азії, але й у США

Плавучі сонячні електростанції переживають бум у США після стрімкого зростання популярності в Азії. Вони привабливі не..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Плавучі сонячні електростанції переживають бум у США після стрімкого зростання популярності в Азії.

Вони привабливі не лише чистою енергією і відсутністю слідів на землі, а й тим, що економлять воду, запобігаючи випаровуванню.

Один із найбільших американських виробників електроенергії прагне до 2050 року досягти нульових викидів вуглецю. Цей пілотний проєкт він запустив у Флориді.

[Шайна Вайт, менеджер проєкту]:

«Дуже важливо розпочинати такі інноваційні проєкти й тестувати нові технології. Нам завжди треба знаходити нові способи одержання чистої енергії, не такі традиційні. Сонячна енергія — хороша. Ми зможемо скористатися водоймищами, які не мають рекреаційного призначення».

Концепція плавучих сонячних батарей проста: їх кріплять до плотів. Так вони не закривають землю, яку можна використовувати для сільського господарства чи будівництва.

Панелі покривають воду, зменшуючи її випаровування. Це дуже актуально для Каліфорнії, яка вже кілька років потерпає від рекордної посухи.

Вода також охолоджує панелі, що дає змогу їм генерувати більше електроенергії, оскільки, нагріваючись, вони втрачають ефективність.

[Кріс Бартл, представник компанії ― розробника сонячних електростанцій]:

«Це ставок для очищення стічних вод. А позаду мене ви бачите сонячну систему на плоті потужністю 1,8 мегавата, яку наша компанія збудувала 3–4 роки тому. Вона справно працює вже чотири роки».

Компанія запустила вже 25 таких сонячних станцій у США.

Ця концепція зацікавила інші країни, яким бракує земель.

[Кріс Бартл, представник компанії ― розробника сонячних електростанцій]:

«Азія в цьому плані на передовій. Особливо острівні держави, такі як Японія і Тайвань. Їх дуже зацікавили сонячні батареї на плотах, бо для масштабних наземних електростанцій вони просто не мають достатньо землі».

На азійський регіон нині припадає понад 70 % доходів від сонячних батарей. Але найближчими роками очікують зростання в цій галузі в Північній Америці та Європі.

Нині найбільша у світі плавуча сонячна електростанція розташована в китайській провінції Шаньдун. Її потужність — 320 МВт.

Водночас перепоною, як і раніше, лишаються високі початкові витрати. Також такі електростанції не можна встановлювати на водоймах зі швидкою течією чи високими хвилями.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сонячні електростанції на плотах дедалі популярніші не лише в Азії, але й у СШАЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: