18.07.2024
Телеканал NTD

Рибне філе, вирощене в лабораторії живих клітин, друкують на принтері

Рибне філе, вирощене в лабораторії живих клітин, друкують на принтері

Рибне філе із пробірки. Ізраїльська компанія друкує на 3D-принтері продукти, які, як стверджує, вирощує в лабораторії..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Рибне філе із пробірки. Ізраїльська компанія друкує на 3D-принтері продукти, які, як стверджує, вирощує в лабораторії з живих клітин.

Ізраїльська фірма співпрацює із компанією із Сінгапуру. Вони беруть клітини морського окуня й вирощують м’язи й жир. Потім масу розбавляють рослинними інгредієнтами, бо сировина в чистому вигляді надто дорога, щоб відповідати ціні морепродуктів.

Масу закладають у спеціальний 3D-принтер, а він уже друкує філе, що за структурою майже ідентичне справжньому.

[Арік Кауфман, виконавчий директор ізраїльської компанії]:

«Кінцевий продукт не містить антибіотиків, і я припускаю, що в майбутньому ми усвідомимо, як ці культивовані м’ясні продукти корисні для здоров’я».

Коли філе смажать і приправляють, воно майже як справжня риба.

[Мегумі Евігейл Йосітомі, голова Японської асоціації клітинного сільського господарства]:

«На смак майже те саме. Ті ж відчуття, що й від риби. Відчуття текстури риби в роті. Я також вражена соковитістю й маслянистим смаком».

Згодом складність і рівень продукції підвищаться, а вартість виробництва знизиться.

Створювати рибу простіше, ніж яловичину, але є деякі складнощі. Так, стовбурові клітини корів вивчали багато, а ось про рибу відомо значно менше.

Нині вміють виробляти філе з клітин морського окуня та вугра. Найближчими місяцями надіються додати ще три види.

[Міхір Першад, генеральний директор сінгапурської компанії]:

«Мета в тому, щоб на одному устаткуванні виробляти продукцію з різних клітин».

Останнім часом увагу привернула лабораторна курятина і яловичина. Екологи кажуть, що таке виробництво допоможе менше вбивати тварин та уникнути забруднення від сільського господарства. Але морепродукти нині так виробляє мало хто.

Ізраїльська компанія планує почати постачати продукцію на міжнародний ринок уже наступного року. Почне із Сінгапуру, США та Японії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рибне філе, вирощене в лабораторії живих клітин, друкують на принтеріВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваУ Дубаї корали вирощують по-новомуУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЯк вітаються слониЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: