23.01.2024
Телеканал NTD

Унікальний експеримент: який урожай даватимуть груші майбутнього в Бельгії

Унікальний експеримент: який урожай даватимуть груші майбутнього в Бельгії

У бельгійській провінції Лімбург вирощують дерева «з майбутнього». Тут у 12 прозорих куполах ростуть груші. Для..

Дата завантаження: 2024-10-22

video
play-sharp-fill

У бельгійській провінції Лімбург вирощують дерева «з майбутнього». Тут у 12 прозорих куполах ростуть груші. Для них створили контрольоване середовище, яке імітує те, як зміна клімату може вплинути на регіон до 2040 року.

Науковці спочатку зробили свої прогнози, а тепер перевіряють, як підвищення температури вплине на європейське садівництво.

Перший урожай зібрали 2023 року. Він дав змогу припустити, що бельгійські виробники груш уникнуть серйозних наслідків зміни клімату.

[Франсуа Ріно, доцент Гасселтського університету]:

«У 2040 році вплив зміни клімату на якість груш буде дуже незначним. Однак ми виявили різницю в тому, як функціонуватиме екосистема».

Науковці зазначають, що в передбачуваних умовах більш ранній вегетаційний цикл приведе до того, що екосистема поглинатиме більше CO₂.

Також вони вважають, що потепління призведе до зниження врожайності та збільшення витрат фермерів на зрошення.

Водночас другий урожай зібрали в жовтні. Ці груші вивчають у Центрі післяжнивних технологій Фландрії. Перевіряють їх розмір, твердість та вміст цукру.

[Дорієн Вангіс, дослідниця]:

«В умовах підвищеної для дерев температури, груші, зазвичай, менш тверді й містять більше цукру».

Для виробників це не дуже добрий сценарій, бо менш тверді фрукти не можуть зберігатися довго, що знижує кількість груш, які вони можуть продати.

Останніми роками на європейських виробників груш уже вплинули великі повені, град та посухи.

За даними Всесвітньої асоціації виробників яблук та груш, цього року в Бельгії очікують зниження обсягів урожаю на 27 % через такі чинники, як незвичайно раннє цвітіння дерев і незвичайно пізні заморозки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальний експеримент: який урожай даватимуть груші майбутнього в БельгіїАргентинське місто переживає навалу папугУ данському парку небезпечні дерева підривають динамітомТурецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономУ Зімбабве браконьєр відсидів у в’язниці й став захисником природиЗцілення отрутою: житель Іраку використовує бджіл, щоб лікувати хворихЩо відбувається з тисячами вантажних контейнерів, які змиває в океанЯк баобаби допомагають виживати селянам у ЗімбабвеПовені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в КитаїРуїни затопленого села оголилися на озері Морнос, що обміліло в Греції
Hide picture

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: