06.10.2024
Телеканал NTD

Ісландський вулкан на півострові Рейк’янес викинув лаву на 50 метрів угору

Ісландський вулкан на півострові Рейк'янес викинув лаву на 50 метрів угору

Потоки лави текли всю ніч із вулкана, який активізувався в середу на південному заході Ісландії. Це..

Дата завантаження: 2024-07-06

video

Потоки лави текли всю ніч із вулкана, який активізувався в середу на південному заході Ісландії. Це його п’яте виверження з торішнього грудня.

З тріщини завдовжки коло три з половиною кілометри вулкан викидав розплавлену породу на висоту понад 50 метрів. Це найсильніше виверження, відколи три роки тому активізувалася вулканічна система.

Уряд попередив про ризик поновлення вулканічної активності в районі на південь від столиці Рейк’явіка. Дослідження показали, що під землею скупчилася магма.

Директор Північного вулканологічного центру Ісландського університету каже, що, схоже, тріщина збільшується в бік міста Гріндавік. Небезпеки для життя людей немає. Перед виверженням усе місто евакуювали.

[Рікке Педерсен, директор Північного вулканологічного центру]:

«Великий потік лави рухається на захід, як це двічі траплялося раніше. Він наближається до дороги, що веде до електростанції Сварценгі та Гріндавіка, а також до “Блакитної лагуни”. Якщо так триватиме, то ми, можливо, утретє побачимо, як лава тече по дорозі».

Аеропорт Рейк’явіка працює у звичайному режимі. Водночас попередня вулканічна активність призвела до порушення централізованого теплопостачання, закриття основних доріг та руйнування кількох будинків у містечку Гріндавік. Туди після торішньої евакуації повернулася частина жителів.

[Рікке Педерсен, директор Північного вулканологічного центру]:

«Ще попереднього разу, у січні, на півострові відключили гарячу воду. Поки що такого ми не очікуємо. Але ситуація може змінитися в міру виверження».

Через активізацію геологічної системи, яка спала 800 років, В Ісландії, де живе майже 400 тисяч людей, виникла низка проблем. Учені кажуть, що повторні виверження на Рейк’янесі можливі протягом десятиліть чи навіть століть.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ісландський вулкан на півострові Рейк’янес викинув лаву на 50 метрів угоруСім’ї раді новій програмі Байдена з набуття громадянства в СШАНа прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замахНетаньягу: «Інтенсивні бої проти ХАМАСу добігають кінця»ЄС запроваджує мита на електромобілі з КитаюБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівПід Афінами борються з лісовими пожежамиПонад 2000 людей, можливо, поховані живцем під зсувом у Папуа Новій ГвінеїПалата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про захист ФалуньгунУ Чехії лоб у лоб зіткнулися потяги

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: