27.01.2024
Телеканал NTD

Як колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халумі

Як колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халумі

Невеликий фургон під'їжджає до автостоянки в столиці Кіпру — Нікосії. Тут уже вишикувалася черга охочих купити..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Невеликий фургон під’їжджає до автостоянки в столиці Кіпру — Нікосії. Тут уже вишикувалася черга охочих купити сир халумі.

Його привозить колишній пілот Пантеліс Пантелі. Після закриття у 2013 році компанії Cyprus Airways його звільнили. Тоді він спробував виробляти сир і жодного разу про це не пошкодував.

Нині ж Пантеліс опинився в центрі великої суперечки щодо рецепта справжнього кіпрського халумі. Одні кажуть, що для виробництва можна використовувати й коров’яче молоко, а інші стверджують, що справжній халумі завжди робили лише з козячого чи овечого молока.

Сам Пантелі використовує виключно овече.

На фермі, що на захід від Нікосії, він має приблизно 300 голів. Каже, що почав виготовляти халумі під керівництвом тещі. Потім зареєстрував свою марку «Куелла».

[Пантеліс Пантелі, фермер]:

«Так само, як Стів Джобс створював у гаражі свої речі, ми робимо халумі методом спроб і помилок. Багато сиру ми викинули. Також багато того, що не підходило для продажу, з’їли. Але вже два роки ми успішно готуємо халумі».

Пантелі має дозвіл лише на прямий продаж споживачам та обмежений виробництвом у 150 літрів молока на день. Водночас його продукція стала дуже популярною завдяки соцмережам. Зазвичай він усе розпродає за дві години.

М’який та еластичний халумі можна їсти сирим, а можна готувати на грилі, варити чи смажити. Водночас він не втрачає форми. І це найбільший експортний товар острова після фармацевтичних препаратів.

Минуло три роки, відколи Кіпр виборов статус єдиної країни, яка має право виробляти та продавати халумі. Водночас острів зобов’язався на 50 % збільшити частку овечого та козячого молока в халумі до липня 2024 року.

Але суперечка про інгредієнти спровокувала демонстрації фермерів. Деякі сиророби пообіцяли зупинити виробництво, а виробники коров’ячого молока — виливати всю свою продукцію на дорогу перед Президентським палацом.

Тепер влада планує відкласти повне дотримання специфікацій до 2029 року.

Асоціація тваринників острова каже, що якраз м’якше коров’яче молоко дало халумі змогу завоювати закордонні ринки.

Пантелі ж обіцяє зберігати традицію незмінною і дотримуватися лише рецепту тещі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халуміКилим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у БельгіїСвобода: у Данії поспішають подивитися на корів, що скачуть від радостіДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Як мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долиніКішки пройшли подіумом на Тижні моди в ЛондоніХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: