27.01.2024
Телеканал NTD

Як мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробів

Як мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробів

Житель Іраку Хашим часто гуляє вздовж річки Тигр у Мосулі. Він уважно розглядає каміння, бо ж..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Житель Іраку Хашим часто гуляє вздовж річки Тигр у Мосулі. Він уважно розглядає каміння, бо ж тут можна знайти самоцвіти, часом досить рідкісні. З них робить прикраси.

[Хашим Суан, житель Мосула]:

«Є рідкісні кольори, які траплялися мені лише два-три рази. Типів агату багато. Я також знаходив нефрит — чорно-зелений, чорно-білий, який зазвичай трапляється в Китаї та популярний у Бірмі».

Чоловік бере із собою ліхтарик, воду та кирку, якою розбиває каміння.

[Хашим Суан, житель Мосула]:

«Багато каміння лежить на землі — особливо агату — в осадових породах та в гірських районах. Найближче до осадових порід річки. Також шукаю каміння в кар’єрах — природних або рукотворних. Там багато агату середнього розміру. Ще шукаю кварц, яшму та султаніт — вони лежать близько до поверхні».

Хашим — майстер-самоук. Обробляти каміння навчався за роликами в інтернеті. Особливо йому подобається техніка майстрів з Індонезії — те, як вони ріжуть камінь, надають йому форму та полірують.

[Хашим Суан, житель Мосула]:

«Я дізнаюся тип каменю, вимірюючи його щільність і твердість. У нас немає спеціальних лабораторій та обладнання, немає рентгенівських апаратів, які б визначали склад каменю».

Свої ювелірні вироби Хашим продає в Мосулі. Такі прикраси коштують від 20 до 40 доларів — залежно від типу каменю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівЙогу внесли до розкладу уроків однієї зі шкіл столиці КосоваФіліппінець перетворив свій будинок на громадську бібліотекуСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакури40 котів зустрічає гостей у котокав’ярні в ІракуСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантинаСобача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні БарселониКилим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у Бельгії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: