У Данії — час святкових «булочок Вастлав’ї». За старих часів їх пекли перед Великим постом, тепер таку здобу продають перед карнавалом, а потім і весь лютий. Данські кондитери з року в рік немов змагаються одне з одним, вигадуючи різні начинки та прикраси.
Ларс Юуль уже 27 років працює в кондитерській у Копенгагені. Вона відкрилася 1870 року, і її вважають найстарішою в Данії. Ларс каже, що «булочки Вастлав’ї» стали особливо популярними під час пандемії. Цього сезону тут щодня печуть тисячу штук. Наповнюють абрикосовим, яблучним та сливовим джемом, а потім кремом. Зверху прикрашають.
[Ларс Юуль, кондитер]:
«Усі роблять якийсь новий наповнювач із юдзу, каламондину й такого іншого. А ми повернулися до традиційних рецептів, бо насправді люди зрештою хочуть знову відчути класичний смак, оскільки він дивовижний».
А це доволі нова кондитерська. Відкрилася 2017-го й стала однією з наймодніших у Копенгагені. Люди стоять у черзі годинами, щоб купити тут випічку. Заклад став популярним завдяки булочкам із кардамоном. А торік тут почали пекти й «вастлав’ї». Експериментувати з начинками не бояться.
[Еміль Глейзер, власник кондитерської]:
«Торік ми вирішили пекти «булочки Вастлав’ї» і захотіли зробити щось кумедне. Я попросив усіх взяти на озброєння дитячі спогади про карнавальну випічку».
Так з’явилися «вастлав’ї» з банановою начинкою, карамеллю, шоколадом та заварним кремом. Цього року додали булочки з чорною смородиною та збитими вершками.
[покупець]:
«Це чудово, дивовижно».
«Булочки Вастлав’ї» — це різновид шведської та фінської сімли. Тільки в Данії їх печуть із листкового тіста.
Вастлав’ї — це також назва данського карнавалу, який проходить перед Великим постом.
Коротке посилання на цю сторінку: