27.08.2024
Телеканал NTD

Данські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»

Данські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»

У Данії — час святкових «булочок Вастлав'ї». За старих часів їх пекли перед Великим постом, тепер..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У Данії — час святкових «булочок Вастлав’ї». За старих часів їх пекли перед Великим постом, тепер таку здобу продають перед карнавалом, а потім і весь лютий. Данські кондитери з року в рік немов змагаються одне з одним, вигадуючи різні начинки та прикраси.

Ларс Юуль уже 27 років працює в кондитерській у Копенгагені. Вона відкрилася 1870 року, і її вважають найстарішою в Данії. Ларс каже, що «булочки Вастлав’ї» стали особливо популярними під час пандемії. Цього сезону тут щодня печуть тисячу штук. Наповнюють абрикосовим, яблучним та сливовим джемом, а потім кремом. Зверху прикрашають.

[Ларс Юуль, кондитер]:

«Усі роблять якийсь новий наповнювач із юдзу, каламондину й такого іншого. А ми повернулися до традиційних рецептів, бо насправді люди зрештою хочуть знову відчути класичний смак, оскільки він дивовижний».

А це доволі нова кондитерська. Відкрилася 2017-го й стала однією з наймодніших у Копенгагені. Люди стоять у черзі годинами, щоб купити тут випічку. Заклад став популярним завдяки булочкам із кардамоном. А торік тут почали пекти й «вастлав’ї». Експериментувати з начинками не бояться.

[Еміль Глейзер, власник кондитерської]:

«Торік ми вирішили пекти «булочки Вастлав’ї» і захотіли зробити щось кумедне. Я попросив усіх взяти на озброєння дитячі спогади про карнавальну випічку».

Так з’явилися «вастлав’ї» з банановою начинкою, карамеллю, шоколадом та заварним кремом. Цього року додали булочки з чорною смородиною та збитими вершками.

[покупець]:

«Це чудово, дивовижно».

«Булочки Вастлав’ї» — це різновид шведської та фінської сімли. Тільки в Данії їх печуть із листкового тіста.

Вастлав’ї — це також назва данського карнавалу, який проходить перед Великим постом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Данські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»В Австралії названі бабусі простягають руку допомоги молодим мамамСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівПерші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в ДубаїМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаНове поле тюльпанів приваблює туристів на півдні АнгліїЖитель Торонто перетворив свій будинок на ексцентричний витвір мистецтваЯк колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халуміУ зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантина

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: