08.08.2024
Телеканал NTD

МВФ: африканським країнам необхідно негайно урізати субсидії і підвищити податки

МВФ: африканським країнам необхідно негайно урізати субсидії і підвищити податки

У багатьох країн Африки, що на південь від Сахари, виникла економічна дилема. Їм треба спинити накопичення..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

У багатьох країн Африки, що на південь від Сахари, виникла економічна дилема. Їм треба спинити накопичення бюджетних боргів. Але для цього треба зробити непопулярні кроки й зменшити витрати.

З 2020 року економіки цих держав постраждали від потрясінь, серед яких глобальна криза охорони здоров’я і війна в Україні.

Водночас зростання населення континенту та зміна клімату означають, що попит на державні гроші зростає.

Минулого тижня Міжнародний валютний фонд закликав політиків регіону урізати дорогі субсидії на пальне й підвищити податки.

Але вищі податки вдарять по населенню, більшість якого живе за межею бідності.

Так, торік Гана оголосила дефолт за своїми боргами, а Кенія зіткнулася з необхідністю погасити чи рефінансувати міжнародні облігації на суму два мільярди доларів. В обох країнах виникли запеклі протести проти підвищення податків та скасування субсидій.

Проте МВФ попереджає, що попереду ще більше проблем. У недавньому звіті він зазначив, що співвідношення боргу до ВВП регіону, яке за останнє десятиліття подвоїлося до 60 %, за найближчі п’ять років може зрости ще на 10 процентних пунктів. Це посилює і так великий тиск на державну скарбницю.

Високі відсоткові ставки роблять рефінансування боргу непомірно дорогим для більшості африканських країн. Це також послаблює їхні валюти щодо долара США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: