17.11.2024
Телеканал NTD

Науковці: кондиціонери заважають адаптуватися до спеки

Науковці: кондиціонери заважають адаптуватися до спеки

У спеку багато хто користується кондиціонером. Серед них і жителі Північної території Австралії. [жителька міста Дарвін

Дата завантаження: 2024-05-17

video

У спеку багато хто користується кондиціонером. Серед них і жителі Північної території Австралії.

[жителька міста Дарвін]:

«24 години на добу. Ніколи не вимикаю».

[житель міста Дарвін]:

«У нас він працює всю ніч, бо ми не звикли до великої спеки».

Сучасні технології начебто допомагають пережити спеку. Але дослідники з Австралійського національного університету виявили одну особливість.

[Саймон Квілті, дослідник]:

«Зараз у 45-градусну спеку в такому місті, як Кетрін, імовірність смерті від перегріву більша, ніж такого ж дня 20 або 30 років тому».

До речі, австралійські аборигени добре переносять спекотну погоду. Багато хто з них немає кондиціонера.

[Саймон Квілті, дослідник]:

«Проводячи в приміщеннях із кондиціонером десять, якщо не 20 годин на день, люди не дають організму адаптуватися до спеки».

Науковці радять вмикати кондиціонер якнайрідше, або виставляти температуру 25 чи 26 градусів. Ще ліпше ввімкнути вентилятор. Також можна затінювати вікна шторами чи рослинами.

Крім того, дослідники нагадують, що раніше в спекотних країнах удень не працювали чи навіть спали. Правда, денний сон має тривати не більш як пів години. У такому разі люди можуть відпочити й відновити сили без шкоди здоров’ю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці: кондиціонери заважають адаптуватися до спекиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті Момбаса

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: