20.09.2024
Телеканал NTD

Японія почне скидати в океан радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма»

Японія почне скидати в океан радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма»

Цього літа Японія почне скидати радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма» в океан. Згідно з планом, у..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Цього літа Японія почне скидати радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма» в океан.

Згідно з планом, у води потрапить понад мільйон тонн відпрацьованої рідини. І цей процес займе десятиліття.

МАГАТЕ затвердило скидання, попри запекле протистояння з боку деяких сусідніх країн та місцевих жителів.

У 2011 році, після землетрусу та цунамі, на АЕС стався вибух. Для охолодження паливних стрижнів зруйнованих реакторів використовувалася вода. Тепер вона зберігається у величезних резервуарах. Її обсягу вистачило б на 500 олімпійських басейнів.

Чиновники кажуть, що резервуари майже заповнені й потребують ремонту.

Щодо самої води, то компанія-оператор АЕС видаляє з неї ізотопи. Залишається лише тритій – радіоактивний ізотоп водню, який важко відокремити від води.

Перед тим як скидати воду з прибережного майданчика, TEPCO буде розбавляти її доти, доки рівень тритію не впаде нижче за допустиму межу.

Воду, що містить тритій, регулярно скидають з атомних електростанцій у всьому світі.

[Рафаель Гроссі, голова МАГАТЕ]:
«Застосування плану, якщо уряд вирішить його реалізувати, не сильно позначиться на довкіллі, тобто на воді, рибі та відкладеннях».

Тритій уважається відносно нешкідливим, бо не проникає крізь шкіру людини.

Але, як написано в журналі Scientific American від 2014 року, потрапляючи всередину, він може підвищити ризик розвитку раку.

Щоб скинути воду знадобляться десятиліття. Водночас реактори й далі виводитимуть з експлуатації.

Проте профспілки рибалок Фукусіми закликали уряд не скидати воду. Вони вважають, що це зведе нанівець роботу з відновлення зіпсованої репутації їхнього рибальства. Через це в Токіо відбуваються протести.

[протестувальниця]:
«Скидання радіоактивної води – це проблема не лише Японії і, звісно, не лише “Фукусіми”. Це глобальна проблема. Тому я вважаю, що про це слід замислитись усім».

Стурбовані також і інші країни. Так, уряд Південної Кореї заявив, що проведе власний аналіз плану Японії, який затвердив МАГАТЕ. Вони збираються перевірити, чи буде скидання безпечним. Водночас південнокорейці почали масово скуповувати сіль через побоювання забруднення води та риби.
Коротке посилання на цю сторінку:

Японія почне скидати в океан радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма»Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребуЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЯдерні відходи загрожують родючій долині в Центральній АзіїООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золота

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: