27.09.2024
Телеканал NTD

Автомобільна промисловість у Марокко готується до ери електромобілів

Автомобільна промисловість у Марокко готується до ери електромобілів

Тисячі автомобілів марки Renault стоять на околиці Танжера в Марокко. Вони щойно зійшли з конвеєра й..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Тисячі автомобілів марки Renault стоять на околиці Танжера в Марокко. Вони щойно зійшли з конвеєра й чекають на відправлення до Європи. Ще недавно в Марокко не було автопромисловості. Тепер північноафриканське королівство постачає до Європи більше автомобілів, ніж Китай, Індія чи Японія.

[Ріяд Мезур, міністр торгівлі та промисловості Марокко]:

«Марокко створило автомобільну промисловість за 15 років з нуля. 15 років тому ми не експортували машин».

У Марокко щороку випускають 700 тисяч авто. А вже 2025 року планують виробляти мільйон. У країні працює 250 компаній, які будують автомобілі чи виробляють їхні компоненти. Французька Renault — найбільший приватний роботодавець у Марокко.

[Мохамед Бачирі, працівник компанії Renault]:

«Марокко стало стратегічною опорою для компанії на міжнародному рівні. За рік ми випускаємо 440 000 автомобілів, а до 2025 показник досягне 500 000. Автомобілі, зроблені в Марокко, ідуть на експорт до 70 країн».

Інвесторів із Європи приваблює дешева робоча сила, а також те, що в межах угоди про вільну торгівлю їм не треба сплачувати мита. До того ж уряд Марокко пропонує субсидії на будівництво заводів у сільській місцевості. Він готовий оплачувати 35 % видатків.

Однак майбутнє автомобілебудівного сектору в Марокко стало невизначеним. Багато виробників планує поступово відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння та перейти на електричні. Водночас уряд США, а також влада Євросоюзу закликають автомобільні компанії будувати електромобілі у власних країнах, а не за кордоном.

[Ріяд Мезур, міністр торгівлі та промисловості Марокко]:

«Ми живемо в умовах нестабільності торгових правил, що ускладнює ситуацію для таких країн, як Марокко, які вкладають значні кошти у відкриту, вільну та справедливу торгівлю».

Нині в Марокко на автомобілебудівну галузь припадає 22 % ВВП країни. У цій галузі зайнято 220 000 осіб. Робочі місця важливі для Марокко, бо на тлі багаторічної посухи занепадає сільське господарство, і люди втрачають дохід.

Крім європейських, у Марокко працюють заводи китайських, японських, американських та корейських компаній.
Коротке посилання на цю сторінку:

Автомобільна промисловість у Марокко готується до ери електромобілівРалі OneLife: 70 суперкарів іменитих брендів приїхали до столиці КосоваПекінський автосалон — 2024: новинки від Porsche, Mini та FordУ Єгипті вперше з’явилася служба електричних таксіВінтажні авто взяли участь у ралі в АргентиніКитайські електромобілі Leapmotor продаватимуть у ЄвропіХорватський стартап організовує службу безпілотних таксіЛегендарне купе Alfa Romeo показали на березі озера Комо в ІталіїНовий Fiat Grande Panda вступає в боротьбу з китайськими електрокарами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: