20.12.2024
Телеканал NTD

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з'явився новий інструмент для їх виявлення...

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Відбитки пальців завжди вважали ключовим доказом у розслідуванні злочинів. Тепер з’явився новий інструмент для їх виявлення. Він допоможе знайти їх навіть у нерозкритих справах минулого.

[Нік Росс, розробник флуоресцентного наноматеріалу]:

«Ми надіємося, що зможемо отримати відбитки пальців, які неможливо побачити за допомогою сучасних порошків».

Нік Росс — аспірант Школи хімії Університету Лестера. У співпраці з іншими дослідниками з Великої Британії та Бразилії він вивчає новий флуоресцентний наноматеріал. Він здатний знімати більше деталей відбитків пальців, що складаються з поту та натуральних жирів.

Зазвичай волога у відбитках випаровується, тож сучасні порошки погано прилипають. А це означає, що часто доказ неможливо використовувати.

Однак новий наноматеріал складається з дрібніших частинок, які показують більше деталей відбитка.

[Нік Росс, розробник флуоресцентного наноматеріалу]:

«Ми маємо бути спроможними отримати відбитки пальців тих, хто, можливо, до цього помив руки або щось чіпав, тому його відбитки нечіткі. І ми зможемо дістати їх, використовуючи дрібніший порошок».

Це також означає, що власника відбитка можна буде потенційно ідентифікувати навіть через роки.

Новий матеріал складається з наночастинок кремнію, флуоресцентного барвника та хітозану, який можна отримати зі стертих на порох панцирів креветок, крабів або омарів.

[Роберт Гіллман, професор фізичної хімії]:

«Звичайно, одне цікаве питання полягає в тому, наскільки давні докази можна дослідити таким чином. Чи можемо ми повернутися до нерозкритих справ? Я б сказав, що це можливо, бо неодмінно залишається якийсь слід».

Тестування наноматеріалу показали, що він прилипає до різних поверхонь, зокрема й до грошей. Так можна відстежувати купюри.

[Нік Росс, розробник флуоресцентного наноматеріалу]:

«З банкнот може бути особливо важко зняти відбитки пальців із низки причин. На них багато візерунків. Товщина і форма візерунків можуть бути дуже схожими на деталі відбитків пальців».

Дослідження опублікувало Королівське хімічне товариство. Воно сподівається, що новий матеріал проллє світло на важливі докази, які досі були невидимими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальцівКомпанія Samsung показала свої новітні гаджети, зокрема годинник та перстеньНАСА повідомило, як поверне астронавтів, що застрягли на орбітіНовий вид динозавра: предок трицератопсаIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюКомахоподібний робот вивчатиме печери Марса700 тисяч років тому індонезійський острів Флорес населяли люди зростом 90 смУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на Кіпрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: