28.11.2024
Телеканал NTD

Аргентинці забувають про традиційне барбекю на тлі прискорення інфляції

Аргентинці забувають про традиційне барбекю на тлі прискорення інфляції

Аргентинська пенсіонерка Сусана каже, що більше не запрошує друзів на барбекю асадо. Через швидке зростання цін..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Аргентинська пенсіонерка Сусана каже, що більше не запрошує друзів на барбекю асадо. Через швидке зростання цін на м’ясо та овочі купити продукти тепер неможливо.

[Сусана Барріо, пенсіонерка]:

«Раніше мені подобалося запрошувати друзів на барбекю, популярне в Аргентині. Але тепер це неможливо. Мушу вибирати між м’ясом та овочами, доводиться відмовлятися від речей, які робили життя яскравішим. Я вже літня. Навряд чи я побачу свою країну такою, якою хотіла б її бачити».

Торік інфляція в країні, вірогідно, перевищила 200 %. Водночас ціни на продукти зростають особливо швидко, що б’є по гаманцях місцевих жителів.

[Грасієла Браво, пенсіонерка]:

«Усе стало дорогим. Раніше ми купували овочі кілограмами. Тепер береш три-чотири картоплини, щоб вони не псувалися. Купуємо вже штуками, а не кілограмами».

У грудні інфляція становила близько 28 %, а за місяць до того ціни на харчі зросли ще більше після різкої девальвації песо.

[Алехандро Гроссі, юрист]:

«Деякі вже здаються. Вони кажуть, що купують менше, ніж хотілося б. Адаптуються до ситуації. Ми вже звикли до інфляції та зростання цін, це стало природним».

І хоч висока інфляція в Аргентині триває багато років, зараз темпи її зростання найвищі з початку 90-х років минулого століття, коли країна виходила з гіперінфляції.

[Гільєрмо Кабраль, власник м’ясного магазину]:

«Люди вже не орієнтуються в цінах. Ти можеш сказати клієнтам ціну в 1000 або 3000, і вони не звернуть уваги. Якось у мене купували й мали заплатити 15 тисяч песо. Я помилково назвав суму в 35 тисяч. Людина просто вийняла гроші й заплатила».

Новообраний президент Хав’єр Мілей прагне знизити інфляцію за допомогою жорсткої економії та зменшення дефіциту бюджету.

Але він попередив, що на це треба час. Він ще сказав, що ситуація може погіршитися, перш ніж стане ліпшою.

А це означає, що багато хто муситиме ще тугіше затягнути паски. Нині 40 % жителів країни вже живуть у злиднях.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: