Ціни на апельсиновий сік зросли до найвищого рівня, відколи 1966 року в Нью-Йорку почали торгувати ф’ючерсними контрактами. Зацікавленість інвесторів до цього продукту зростає через перспективу обмеженого виробництва в США, Бразилії та Мексиці. А це найбільші виробники апельсинового соку у світі.
Січневі ф’ючерси на концентрований заморожений апельсиновий сік на Міжконтинентальній біржі досягли рекордного максимуму: перевищили дев’ять доларів за кілограм. Згодом знизилися до 8,5 доларів.
Загалом цього року ціни зросли на 90 %.
Трейдери кажуть, що такий стан речей перевищив найсміливіші очікування й що потенційний прибуток від угод приголомшує.
На виробництво соку у світі вплинуло кілька чинників. Серед них погані погодні умови та хвороби рослин. Через це значно зменшилися врожаї в Мексиці, США та Бразилії.
Зокрема, в американському штаті Флорида виробництво соку постраждало через урагани. Так, у липні міністерство сільського господарства США заявило, що цього року Флорида поставить лише коло 16 мільйонів ящиків апельсинів. Це на 70 % менше, ніж попереднього сезону.
Варто зазначити, що, попри уповільнення інфляції, у світі ціни зростають і на інші продукти, зокрема цукор-сирець і какао.
Коротке посилання на цю сторінку: