08.05.2024
Телеканал NTD

Прогноз на два роки: зростання світової економіки сповільниться, але «жорсткої посадки» не буде

Прогноз на два роки: зростання світової економіки сповільниться, але «жорсткої посадки» не буде

Наступного року світова економіка сповільниться. Але ризик «жорсткої посадки» знизився, попри високий рівень державних боргів і..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Наступного року світова економіка сповільниться. Але ризик «жорсткої посадки» знизився, попри високий рівень державних боргів і невизначеність щодо відсоткових ставок. Про це повідомила Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Глобальне зростання, як очікують, знизиться з 2,9 % у цьому році до 2,7 % у наступному. У 2025-му збільшиться до 3 %.

[Клер Ломбарделлі, головний економіст ОЕСР]:

«Це значно нижче за середні темпи зростання періоду з 2000 року до пандемії COVID. Більшість прогнозованого нами зростання припаде на країни з ринком, що формується, особливо азійські».

Щодо країн із розвиненою економікою, які входять до складу 38 членів ОЕСР, ситуація в них ліпша, ніж очікували.

Так, зростання економіки США вповільниться з 2,4 % цього року до 1,5 % наступного.

Утім, ОЕСР не виключає ризику рецесії з огляду на слабкі ринки житла, високі ціни на нафту та мляве кредитування.

Також очікують, що вповільниться економіка Китаю. Там є проблеми на ринку нерухомості, а ще зменшився внутрішній попит.

За прогнозом ОЕСР, зростання економіки країни сповільниться з цьогорічних 5,2 % до 4,7 % у 2024-му. Потім 2025 року показник знизиться ще більше — до 4,2 %.

У зоні євро темпи зростання збільшаться з цьогорічних 0,6 % до 0,9 % у наступному році. У 2025-му прогнозують зростання в 1,1 %, бо Німеччина цього року вийшла з рецесії.

Але ОЕСР попередила, що через високий рівень банківського фінансування в єврозоні повний ефект від підвищення процентних ставок залишається невизначеним.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прогноз на два роки: зростання світової економіки сповільниться, але «жорсткої посадки» не будеАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинСтуденти в США й далі будують табори на території вишів, попри ризик бути відрахованимиПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: