28.10.2024
Телеканал NTD

В Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиці

В Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиці

На півострові Рейк'янес в Ісландії знову почалося виверження вулкана. Попереднє відбулося 18 грудня й закінчилося досить..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

На півострові Рейк’янес в Ісландії знову почалося виверження вулкана. Попереднє відбулося 18 грудня й закінчилося досить швидко, не завдавши великої шкоди.

Цього разу лава через тріщини в землі досягла міста Гріндавік. На околиці спалахнули будинки. Усіх людей евакуювали незадовго до виверження.

Прем’єр-міністр Ісландії називає ситуацію дуже серйозною — Гріндавік розташований усього за 40 кілометрів від Рейк’явіка — столиці країни.

[Катрін Якобсдоттір, прем’єр-міністр Ісландії]:

«Ми спостерігаємо за збільшенням розлому. Ми зводили захисні бар’єри, і, хоча вони не добудовані, усе ж певною мірою захистили місто, тому лава змінила напрямок».

Захисні бар’єри із землі та каміння відводять лаву вбік від Гріндавіка. Проте за кілька годин після початку виверження відкрилася тріщина поруч із містом. Лава, що через неї хлинула, підпалила будинки.

[Відір Рейніссон, представник поліції]:

«Тепер лава тече всередині міста, і деякі будинки згоріли. Вона проникає вглиб міста. Тож ми бачимо, що збитки, імовірно, будуть значними».

Жителів Гріндавіка евакуювали вже вдруге за останні два місяці. Люди стривожені.

[евакуйований]:

«Через це виникнуть усілякі труднощі, та я оптиміст і намагаюся не засмучуватися. Але ситуація серйозна. Усе настільки погано, наскільки це можливо. Хоча, хтозна, можливо, стане ще гірше. Я народився в цьому місті й жив у домі, де народився. Мені важко думати, що місто може зникнути, і мені доведеться починати все спочатку десь в іншому місці».

Зараз влада Ісландії купує квартири для жителів Гріндавіка, а також планує матеріально підтримати компанії, які працювали в постраждалому місті.

Через Рейк’янес і далі через Ісландію проходить лінія Серединно-Атлантичного хребта. На півострові є кілька вулканічних гірських систем. Вулкан Фаградальсф’ядль активізувався в березні 2021 року. До цього він спав 800 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиціКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: