26.01.2024
Телеканал NTD

Тайванські політики приїхали до Чехії і попередили про воєнні амбіції Пекіна

Тайванські дипломати виступили в сенаті Чехії, що викликало невдоволення Пекіна.

Спікер тайванського парламенту у зверненні попередив про воєнні амбіції Китаю. Він зазначив, що Тайвань на міжнародній арені стає дедалі впливовішим, але авторитаризм Пекіна теж на підйомі.

Він також закликав вивчити та зрозуміти природу китайського комуністичного режиму, щоби зупинити всі його плани в зародку.

[Ю Сікунь, речник парламенту Тайваню]:
«Немає значення, яку країну ми відвідуємо, Китай однаково нас критикуватиме. Буде дивно, якщо Пекін нас цього разу не осудить».

Так і сталося. Посольство КНР у Празі осудило візит тайванських політиків, заявивши, що ті порушили територіальну цілісність Китаю і зашкодили чесько-китайським відносинам.

Тайвань — успішна демократія. Але КНР називає острів своєю бунтівною провінцією. Багато аналітиків не виключають, що Пекін спробує взяти контроль над частково визнаною державою силою.

Чехія налагоджує з Тайванем особливо тісні стосунки, якщо порівняти з іншими азійськими демократіями.

[Мілош Вистрчіл, президент сенату Чехії]:
«Очевидно, що нашому сенатові вдалося створити міст між Тайванем і вільним демократичним світом. Сьогодні не лише Чехія, а й інші країни усвідомили, що майбутнє свободи та демократії — це коли вільні й демократичні країни підтримують одна одну».

[Ю Сікунь, речник парламенту Тайваню]:
«Загальний обсяг торгівлі між нами в першому кварталі цього року зріс майже на 20 % проти попереднього».

На початку 2022 року Китай зупинив імпорт з іншої країни ЄС — Литви. Це сталося після того, як Тайвань де-факто відкрив посольство у Вільнюсі.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: