18.08.2024
Телеканал NTD

Традиційний гіпсовий тиньк досі використовують в Іраку

Традиційний гіпсовий тиньк досі використовують в Іраку

У Мосулі, що в Іраку, попри велику кількість сучасних будівельних матеріалів, і далі використовують традиційний тиньк...

Дата завантаження: 2024-10-18

video

У Мосулі, що в Іраку, попри велику кількість сучасних будівельних матеріалів, і далі використовують традиційний тиньк. Його роблять зі звичайного гіпсу, якого тут досить багато.

Виробничий процес починається з видобутку. Гіпс із кар’єру доставляють на спеціальний майданчик. Тут робітники кувалдами розбивають великі шматки. Потім менші уламки несуть до дробильної машини.

[Махмуд Алі, власник компанії з виробництва гіпсу]:

«Від 40 до 30 осіб переносять каміння й кладуть у подрібнювач. Так ми отримуємо гіпсовий порошок».

Власники не можуть механізувати виробництво, оскільки гіпс в Іраку коштує дуже дешево — 45 доларів за тонну. Тож майже всю важку роботу виконують люди.

[Тафер Бассель, власник компанії з виробництва гіпсу]:

«Якщо ми купимо обладнання, то витрати на виробництво не окупляться, бо ціна на гіпс дуже низька».

На наступному етапі гіпсовий порошок пів години прожарюють. А коли той остигне, фасують у мішки. Гіпс готовий до продажу. Його часто купують місцеві жителі.

Історичний центр Мосула дуже постраждав, коли 2014 року місто захопили бойовики терористичного угруповання «Ісламська держава». У той час було зруйновано сотні будинків і громадських будівель, зокрема аеропорт, головний залізничний вокзал та університет.

Зейн аль-Джалілі відновлює свій будинок, збудований 350 років тому.

[Зейн аль-Джалілі, власник будинку]:

«Щоб зберегти культурну спадщину та свої будинки, ми намагаємося відновлювати їх, використовуючи ті ж технології, які застосовували, коли їх зводили. У Мосулі будували з каменю, який згодом тинькували гіпсом».

Чоловік каже, що товсті стіни з каменю, покриті гіпсовим тиньком, захищають від спеки та холоду ліпше, ніж бетонні. Плюси гіпсового тиньку ще й у тому, що він екологічний, не спричинює алергії та довго служить.
Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційний гіпсовий тиньк досі використовують в ІракуСобакам у польській армії нададуть званняІспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкамНа кенійському острові Ламу змінили ситуацію з пластиковими відходамиГолова ВООЗ: «Світ має прокинутися та допомогти Судану»Художниця, яка малює ногами, знайшла рятунок у мистецтвіУкраїнські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війнуЛісові пожежі в Болівії та Бразилії: під загрозою люди та історичні об’єктиТурецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономНімеччина повернула контроль на всіх своїх сухопутних кордонах

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: