20.12.2024
Телеканал NTD

Іспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкам

Іспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкам

Коли ціни на газ та електрику в Іспанії різко зросли, фермер Давид Хіменес лише знизав плечима...

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Коли ціни на газ та електрику в Іспанії різко зросли, фермер Давид Хіменес лише знизав плечима.

Критий басейн у гостьовому будинку на 26 осіб та гарячу воду для всіх номерів він і далі нагріває, не отримуючи великих рахунків за електроенергію.

Його секрет — оливкові кісточки.

[Давид Хіменес, фермер]:

«Ми виробляємо оливкову олію і переробляємо оливкові кісточки на біомасу, яку використовуємо для підігріву басейну, системи теплої підлоги, а також для підігріву води взимку».

У цьому ангарі в нього зберігається 5000 кілограмів перемелених кісточок. За допомогою цієї маси також урухомлюють машини, що виробляють знамениту іспанську оливкову олію. Вони стоять у двох сільськогосподарських кооперативах, членом яких є фермер. Решту енергетичних потреб покривають сонячні панелі.

[Давид Хіменес, фермер]:

«Ми використовуємо оливкові кісточки, які раніше в Гранаді не мали застосунку. Тепер ми використовуємо їх як пальне. Це означає, що нам не треба закордонний скраплений газ, дизельне пальне чи взагалі якесь пальне».

Кісточки як паливо в Іспанії використовують уже давно. Однак останнім часом це джерело енергії набуває особливого значення, особливо за умов зростання цін і посилення «зелених» правил.

Іспанія — найбільший у світі виробник оливкової олії. Частка країни останніми роками становить близько половини світового виробництва. Водночас 80 % цього обсягу виготовляють в Андалусії.

Також, станом на 2019 рік, на країну в середньому припадала більш як половина запасів оливкових кісточок Європи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Іспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкам4000 рідкісних видів: прогулянка унікальним ботанічним садом у КаїріГарячі тури знову мають попит у Європі«Хто не зрадіє такій новині?»: принцеса Кейт завершила хімієтерапіюПташиний грип виявили в працівника молочної ферми в американському штаті КолорадоСвітильники з гарбузів робить дизайнерка з КосоваНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівНова Зеландія майже потроїла податок на іноземних туристівФіліппінці очищають пляж, обмінюючи сміття на рисУ майстерні на Тайвані навчають робити сонцезахисні окуляри зі вторсировини

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: