Коли ціни на газ та електрику в Іспанії різко зросли, фермер Давид Хіменес лише знизав плечима.
Критий басейн у гостьовому будинку на 26 осіб та гарячу воду для всіх номерів він і далі нагріває, не отримуючи великих рахунків за електроенергію.
Його секрет — оливкові кісточки.
[Давид Хіменес, фермер]:
«Ми виробляємо оливкову олію і переробляємо оливкові кісточки на біомасу, яку використовуємо для підігріву басейну, системи теплої підлоги, а також для підігріву води взимку».
У цьому ангарі в нього зберігається 5000 кілограмів перемелених кісточок. За допомогою цієї маси також урухомлюють машини, що виробляють знамениту іспанську оливкову олію. Вони стоять у двох сільськогосподарських кооперативах, членом яких є фермер. Решту енергетичних потреб покривають сонячні панелі.
[Давид Хіменес, фермер]:
«Ми використовуємо оливкові кісточки, які раніше в Гранаді не мали застосунку. Тепер ми використовуємо їх як пальне. Це означає, що нам не треба закордонний скраплений газ, дизельне пальне чи взагалі якесь пальне».
Кісточки як паливо в Іспанії використовують уже давно. Однак останнім часом це джерело енергії набуває особливого значення, особливо за умов зростання цін і посилення «зелених» правил.
Іспанія — найбільший у світі виробник оливкової олії. Частка країни останніми роками становить близько половини світового виробництва. Водночас 80 % цього обсягу виготовляють в Андалусії.
Також, станом на 2019 рік, на країну в середньому припадала більш як половина запасів оливкових кісточок Європи.
Коротке посилання на цю сторінку: