18.07.2024
Телеканал NTD

Робота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у Швейцарії

Робота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у Швейцарії

Будівельного робота з ударним 3D-друком розробили швейцарські інженери в Цюриху. На їхню думку, нова технологія допоможе..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Будівельного робота з ударним 3D-друком розробили швейцарські інженери в Цюриху. На їхню думку, нова технологія допоможе всій будівельній галузі. Вони демонструють, як росте стіна.

Робот кидає густі шматки розчину, і вони летять зі швидкістю 10 метрів за секунду й наче вдруковуються в нижній шар. Водночас не потрібна опалубка чи інша форма.

Відмінність від традиційного 3D-друку в тому, що не треба чекати, поки застигне один шар, перш ніж наносити наступний.

[Лорен Васе, інженер та архітектор]:

«За звичайного 3D-друку дуже вузьке вікно можливостей. Наприкінці процесу матеріал уже застиглий. Він виходить хвилястим, і це не виправити. А ось із нашим матеріалом можна працювати далі».

Інженери використовують суміш ґрунту та відходів із будмайданчика. Цементу не додають.

[Лорен Васе, інженер та архітектор]:

«На початку будівництва найперше викопують котлован. Тому ми хочемо мати зиск, використовуючи натуральні матеріали та перетворюючи їх на будівельні».

Розробники кажуть, що використання ґрунтової суміші здешевить будівництво. А робот з ударним 3D-друком дасть змогу зводити будинки в умовах складного ландшафту. До того ж він працює швидше, ніж звичайний будівельний 3D-принтер.

Інженери наразі ще тільки експериментують, але мають надію, що невдовзі зможуть продавати свою технологію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Робота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у ШвейцаріїРоботаксі та ШІ захоплюють робочі місця в КитаїЧи можуть надзвукові пасажирські авіаперельоти стати реальністюПерший у світі готель, надрукований на 3D-принтері, будують у СШАСобака-робот на варті врожаюДосягнувши Місяця, Індія звертає свій погляд на СонцеБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїГігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті ТехасНауковці: дельфіни всміхаються під час ігор із іншими дельфінамиНауковці: вівтарну плиту в центрі Стоунхенджу вагою 6 тонн везли з Шотландії 750 км

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: