05.06.2024
Телеканал NTD

Танення льодовиків у Швейцарських Альпах цього року прискорилося

Танення льодовиків у Швейцарських Альпах цього року прискорилося

Льодовики у Швейцарських Альпах цього року почали танути швидше. Гляціолог Маттіас Гусс показує це на сході..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Льодовики у Швейцарських Альпах цього року почали танути швидше. Гляціолог Маттіас Гусс показує це на сході країни на прикладі льодовика Перс.

[Маттіас Гусс, голова служби GLAMOS]:

«За останні три тижні ми втратили стільки льоду. Три тижні тому поверхня криги була тут, а тепер тут. Якщо подивитися на вимір у річному масштабі, то торік у жовтні поверхня льоду була трохи вищою, ніж кінчик цієї палиці».

Льодовик Алеч теж дуже підтанув. Загалом швейцарські льодовики втратили 2,5 % обсягу. Це найвищий показник за останні десять років.

[Маттіас Гусс, голова служби GLAMOS]:

«Мене турбує, що, попри ідеальний для льодовиків рік з рясним снігом і досить прохолодною і дощовою весною, цього однаково виявилося недостатньо».

Учені пов’язують швидке танення з жарким літом, що затяглося.

[Маттіас Гусс, голова служби GLAMOS]:

«Серпень був надзвичайно теплим, особливо у високогір’ї. Так, на перевалі Юнгфрауйох спостерігали рекордно високі температури. І це призвело до танення льодовиків, яке ніколи не було таким великим, як цього року. Такого не було навіть в екстремальну спеку у 2003-му та 2022-му роках».

Таненню льодовиків в Альпах також сприяв пил, який приніс вітер із Сахари. Потемнілий лід гірше відбиває проміння й тому більше нагрівається.

Понад половина альпійських льодовиків розташовані у Швейцарії. Якщо клімат ставатиме спекотнішим, то до 2100 року вони можуть утратити більш як 80 % нинішнього обсягу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Танення льодовиків у Швейцарських Альпах цього року прискорилосяДрони допомагають угорським науковцям спостерігати за рідкісними кіньми ПржевальськогоНова схожа на космічний корабель обсерваторія чекає на астрономів на КіпріНапрочуд повний скелет динозавра показали в ДаніїРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціСобака-робот на варті врожаюУ Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спекиЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуГігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті ТехасНовий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальців

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: