18.11.2024
Телеканал NTD

У столиці Австралії розроблять інтелектуальне вуличне освітлення

У столиці Австралії розроблять інтелектуальне вуличне освітлення

Люди давно звикли до вуличного освітлення, але зараз у світі дедалі частіше говорять про світлове забруднення...

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Люди давно звикли до вуличного освітлення, але зараз у світі дедалі частіше говорять про світлове забруднення. Воно заважає астрономам споглядати зірки, а туристам сповна оцінити красу нічного неба. Але технічний прогрес уже дає змогу зробити освітлення інтелектуальнішим.

Так, у Канберрі австралійські дослідники частину вуличних ліхтарів обладнали системою, за допомогою якої ними можна керувати. Для цього потрібен лише ноутбук і спеціальна програма.

[Денні Беттей, дослідник]:

«За останні пів року ми обладнали приблизно 30 000 вуличних ліхтарів у всій Канберрі».

У темну пору доби є години, коли в деяких районах мало машин і перехожих. Саме там дослідники приглушають освітлення, і ліхтарі світять удвічі тьмяніше. Це триває з 11 вечора й до 5 ранку.

[Бред Такер, астроном]:

«Якщо освітлення на 10 % тьмяніше, то небо стає десь на 5 % темнішим. Приглушивши світло до 50 %, побачимо, що небо стало темнішим на 25 %».

Учені пояснюють: що темніше небо, то краще видно зірки.

[Бред Такер, астроном]:

«Ми побачимо більше зірок. Помітимо, що тьмяні стануть трохи яснішими. А світлі будуть ще яскравішими. Також з’являться деякі зірки, яких раніше не було видно».

Цей експеримент із вуличним освітленням — перший в Австралії. Зараз у Канберрі інтелектуальною системою освітлення обладнали третину вуличних ліхтарів.

Нічна темрява також важлива для всіх тварин, і, звісно, ​​дуже потрібна людям. У темряві виробляється мелатонін, який ще називають «гормоном сну». Він має антиоксидантний та антистресовий вплив.
Коротке посилання на цю сторінку:

У столиці Австралії розроблять інтелектуальне вуличне освітленняБразильський стартап показав свій перший повномасштабний прототип аеротаксіПерший у світі готель, надрукований на 3D-принтері, будують у СШАПерший у світі центр розведення качконосів відкрився в АвстраліїIFA у Берліні: Electrolux показала «розумну» та енергоощадну кухнюЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда ДіморфосНауковці створили першу 3D-модель мозку фруктової мухиРоботи-тренери допомагають у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсультРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціНобелівську премію з хімії присудили за досягнення у вивченні білків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: