18.11.2024
Телеканал NTD

На супутнику Плутона несподівано знайшли вуглекислий газ та перекис водню

На супутнику Плутона несподівано знайшли вуглекислий газ та перекис водню

Несподівану знахідку зробили науковці на поверхні Харона — найбільшого супутника Плутона. За допомогою телескопа НАСА імені..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Несподівану знахідку зробили науковці на поверхні Харона — найбільшого супутника Плутона. За допомогою телескопа НАСА імені Джеймса Вебба на ньому знайшли вуглекислий газ та перекис водню.

Плутон — карликова планета. Його супутники розташовані на далеких околицях нашої Сонячної системи в зоні, відомій як пояс Койпера.

І Плутон, і Харон перебувають на відстані майже п’ять мільярдів кілометрів від Сонця і, мабуть, надто холодні для існування на них життя.

2015 року супутник вдалося вивчити зблизька завдяки космічному апаратові НАСА «Нові горизонти». Тоді з’ясували, що поверхня Харона вкрита водяним льодом, також знайшли органічні речовини та аміак. Але вуглекислий газ і перекис водню вдалося побачити лише завдяки «Веббу».

[Сільвія Протопапа, співавтор дослідження]:

«У 2022-23 роках ми використали спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону на “Джеймсі Веббі” для проведення чотирьох досліджень Харона, щоб повністю вивчити його північну півкулю. Попередні спостереження були обмежені світлом із довжиною хвилі 2,5 мікрони. Тепер довжина розширилася до п’яти мікронів. Це збільшило охоплення й дало змогу вперше виявити вуглекислий газ і перекис водню».

Учені вважають, що перекис водню на Хароні міг виникнути через вплив радіації на молекули води. А вуглекислий газ, можливо, з’явився після ударів метеоритів об поверхню.

Походження Харона досі вкрите таємницею. Він лише у вісім разів легший за Плутон. Водночас супутник не тільки обертається навколо карликової планети, а разом з Плутоном вони також обертаються навколо спільної точки.

Маса Плутона вшестеро менша за Місяць. І, як з’ясували за допомогою апарата «Нові горизонти», він має 20 шарів атмосфери, які підіймаються на 1600 кілометрів. Це навіть більше, ніж на Землі.
Коротке посилання на цю сторінку:

На супутнику Плутона несподівано знайшли вуглекислий газ та перекис воднюВивчення рухів немовлят може допомогти виявляти аутизм у ранньому віціУнікальний датчик пожеж здобув премію Дайсона у Великій БританіїРобота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у ШвейцаріїЗвіт WWF: популяція диких тварин у світі за 50 років зменшилася на 75 %Новий пристрій відновлює рухливість після інсультуДівчинка з ПАР знайшла метеорит одразу після його падінняЯк устриці можуть допомогти будівельній галузіРідкісних аксолотлів, які навіть можуть регенерувати мозок, рятують від зникнення в МексиціУ Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спеки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: