03.08.2024
Телеканал NTD

Віялові відключення світла в ПАР: люди працюють у темряві

Віялові відключення світла в ПАР: люди працюють у темряві

Коли відключають електроенергію, Фаєза шиє при свічках. У ПАР енергетична криза, і Кейптаун, у якому живе..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Коли відключають електроенергію, Фаєза шиє при свічках.

У ПАР енергетична криза, і Кейптаун, у якому живе жінка, шукає способів, як уникнути віялових відключень. До них удається державна комунальна служба.

Але зараз Фаєза, як і більшість південноафриканців, мусить обходитися без електрики до десяти годин на добу.

[Фаєза Касвелл, жителька Кейптауна]:
«Довелося відмовитися від багатьох клієнтів. Я не можу брати багато роботи. Лише половину. Але я ніколи їх не розчаровую — завжди намагаюся закінчити почате».

Влада міста каже, що зменшить час відключення вдвічі, але це станеться аж у 2026 році. Також планує зменшити залежність від державного монополіста, перейшовши на приватних постачальників, а з 2030 року й повністю припинити з ним співпрацювати.

Державна компанія має великі борги. У 2022-23 фінансовому році вона змогла виробити лише коло 57 % необхідного країні обсягу електроенергії.

Через енергетичну кризу в ПАР оголосили надзвичайний стан. Це, як очікують, уплине на цьогорічні темпи економічного зростання. Вони впадуть на 2 %.

[Джордін Гілл-Льюїс, мер Кейптауна]:
«Неможливо розвивати економіку без енергії. Якби працювала державна монополія, то ми б це не обговорювали. Але вона, як і багато державних монополій у всьому світі, не працює».

Торік Кейптаун оголосив тендер на виробництво сонячної енергії потужністю 200 мегаватів. Як очікують, пізніше буде ще один тендер — на 300 мегаватів.

Кейптаун ще планує змінити енергетичну політику, щоб дати домогосподарствам і підприємствам, які виробляють сонячну енергію, продавати її місту.

[Фаєза Касвелл, жителька Кейптауна]:
«Багато хто просив мене встановити сонячні панелі, але, на жаль, ми, малий бізнес, не заробляємо так багато».

І хоч Кейптаун, можливо, і прагне світлого майбутнього, поки такі жителі, як Фаєза, намагаються заробити на життя в темряві.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: