05.09.2024
Телеканал NTD

Хорвати скаржаться на підвищення цін після запровадження євро

Хорвати скаржаться на підвищення цін після запровадження євро

Хорватські споживачі скаржаться на зростання цін. З 1 січня країна перейшла на євро, сподіваючись зміцнити економіку..

Дата завантаження: 2024-05-05

video

Хорватські споживачі скаржаться на зростання цін. З 1 січня країна перейшла на євро, сподіваючись зміцнити економіку й поліпшити інвестиційний клімат.

Але поки що в людей це викликає лише невдоволення. Продавці на ринках та в магазинах округляють ціни, які раніше були в кунах. Влада обіцяє за це карати. Проте харчі й далі дорожчають.

[житель Загреба]:
«Я відчув зростання цін на харчі з 1 січня. Я люблю попоїсти, але тепер це проблема, бо їжа стала надто дорогою, як порівняти із зарплатами».

[жителька Загреба]:
«Ми всі відчули підвищення цін. Вони зросли на 30 %, якщо не більше. Я купую куряче м’ясо, і воно точно подорожчало, як і овочі».

Хорватія — наймолодший член Європейського Союзу. Цього року вона відсвяткувала одразу дві історичні події: приєднання до Шенгенської зони й запровадження євро.

5 січня уряд розпорядився повернути всі ціни на рівень 31 грудня. Інакше обіцяє штрафувати, скасовувати енергетичні субсидії чи підвищувати податки.

Після двох тижнів посиленого контролю інспектори виявили, що коло 40 % підприємств невиправдано підняли ціни. Їх оштрафували на загальну суму 234 000 євро.

[Ігор Вуйович, голова Асоціації споживачів Хорватії]:
«З 1 січня, коли ми перейшли на євро, ціни пішли вгору. До цього понад два місяці ціни на енергію, нафту, електрику й воду не змінювалися. Ми перейшли на євро й ціни невпинно зростають».

Водночас деякі опозиціонери й аналітики критикують уряд за те, що він запровадив євро в умовах високої інфляції та енергетичної кризи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: