27.06.2024
Телеканал NTD

Через вирубування лісів і полювання лемури опинилися на межі зникнення

Через вирубування лісів і полювання лемури опинилися на межі зникнення

У зоопарку англійського міста Колчестер час обідати. Доглядачка Анджела прийшла у вольєр котячих лемурів. Тут усі..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У зоопарку англійського міста Колчестер час обідати. Доглядачка Анджела прийшла у вольєр котячих лемурів. Тут усі задоволені й мають добрий апетит.

Однак у дикій природі становище цих приматів невтішне. Міжнародний союз охорони природи, який наразі оновлює свій червоний список, каже, що лемурам тепер більше загрожує вимирання, ніж раніше.

Причиною, зі слів експертів, є вирубування й випалювання лісів під сільське господарство на батьківщині цих тварин — острові Мадагаскар. За їхніми даними, там збереглося лише 10 % колишніх лісів. А ще на лемурів полюють.

[Анджела Меттьюс, доглядачка зоопарку Колчестера]:

«Ми знаємо, що в дикій природі лемурів меншає. На жаль, на Мадагаскарі їх підстерігає багато небезпек. Сільське господарство, через яке вирубують і випалюють ліси, полювання заради їхнього хутра та м’яса».

У зоопарку Колчестера мешкають представники чотирьох родин лемурів. Але в природі їх набагато більше. І, згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи, 33 родини тепер уважають критично вразливими видами. А загалом 98 % родин лемурів належать до видів, які перебувають під загрозою.

[Анджела Меттьюс, доглядачка зоопарку Колчестера]:
«Можливо, є ще багато родин, про які ми навіть не знаємо. І, ймовірно, вони вже зникли. Котячі лемури — серед найпопулярніших завдяки їхньому характеру. Сьогодні вони стрибають навколо мене й поводяться дуже впевнено».

Учені кажуть, що лемури мають важливу роль в екосистемах. Вони розносять насіння багатьох рослин, чим сприяють розростанню джунглів.

[Анджела Меттьюс, доглядачка зоопарку Колчестера]:
«Багато свіжого повітря надходить з Амазонії та великих тропічних лісів. І від цього залежить увесь світ. Без цих лісів у нас усіх виникне проблема з якістю повітря. А всі ці ліси залежать від тварин, які в них живуть».

Коротке посилання на цю сторінку:

Через вирубування лісів і полювання лемури опинилися на межі зникненняЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюНа Кубі закінчується паливо?Чому індійські фермери знову вийшли на масові протестиСрібло в Єгипті — нове золотоПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: