29.12.2024
Телеканал NTD

Музей Родена продає скульптури, щоби впоратися з кризою

Музей Родена продає скульптури, щоби впоратися з кризою

Паризький Музей Родена знову відкрився для відвідувачів. Як і багато інших культурних об'єктів, на тлі пандемії..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Паризький Музей Родена знову відкрився для відвідувачів. Як і багато інших культурних об’єктів, на тлі пандемії коронавірусу він намагається вижити. Щоб компенсувати деякі фінансові втрати, музей планує продавати бронзові копії скульптур великого майстра натуральної величини.

[Катрін Шевійо, директор Музею Родена]:
«Наш музей особливий, бо він на самофінансуванні, як того побажав Роден. Майстер передав уряду не лише свою колекцію, а й авторські права. Ми не отримуємо державних субсидій. Виняток становлять будівельні роботи та більші проекти з утримання».

Роден дозволив музею після його смерті продавати бронзові копії його мармурових скульптур. Однак є обмеження: можна зробити лише 12 виливків одного твору.

Це означає, що на знаменитого «Мислителя» ліміт уже вичерпано. Цього року продали останню копію.

Також у 2020 продали копію «Бюргери Кале».

Водночас музей ще може відлити чотири копії скульптури «Ворота пекла». Одну з них розміщено в музеї.

[Катрін Шевійо, директор Музею Родена]:
«Ця копія “Воріт пекла” датується 20-ми роками минулого століття. Її відлили для музею, тож вона в нього на балансі. Оскільки це частина національної колекції, вона не покине це місце».

Як правило, музей щороку заробляє три мільйони 800 тисяч євро на продажі квитків, півтора мільйона отримує від сувенірної крамниці й один мільйон — від здавання об’єкта в оренду. Цього року через пандемію доходи закладу можуть зменшитися майже на 4,5 мільйона євро.

З початку року музей уже продав бронзових копій статуй Родена на мільйон 400 тисяч євро. Тепер він планує щорічно заробляти на продажі цих творів по три мільйони євро. Це покриє чверть витрат.

Музей Родена відкрили для публіки в 1919 році. Торік його відвідало 570 тисяч гостей, серед яких дві третини — це іноземні туристи. Але з огляду на те, що кордони Франції, як і раніше, закриті для багатьох іноземців, зокрема американців, очікується, що кількість відвідувачів цього року скоротиться до 200 тисяч.

Уряд Франції почав пом’якшувати карантин із середини травня, і культурні об’єкти поступово відкриваються. Музей д’Орсе знову можна відвідувати з 23 червня, а Лувр — із 6 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Музей Родена продає скульптури, щоби впоратися з кризоюВ Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабівЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуБританські вчені: щоденна коротка прогулянка може стати порятунком для серцяКубинці поспішають заправитися перед різким стрибком цін на пальнеЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиУ Мексиці розділений караван мігрантів знову сформувався й іде до США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: